Elokuun iltojen hämärtyessä viihtyminen saa uusia ulottuvuuksia. Lyhdyt syttyvät kesäkukkien lomaan ja sisätilojen nurkat alkavat kaivata kesänvihreää. Piristetään siis arkea viherkasvien lumolla! Myymälässämme on taimitulvan ohella viherkasveja kaupantäydeltä. Valikoimaan pääset tutustumaan tästä!
Vinkki 1: Valitse kasvupaikkaan sopiva kasvi
Onko kasvupaikkasi valoisa, hämärä vai jotain siitä väliltä? Selvitä etukäteen, viihtyykö uusi kasvisi ennemmin aurinkoisella ikkunalaudalla vai varjoisammassa nurkassa. Oikeanlaiselle kasvupaikalle asetettu viherkasvi voi paremmin – Ja on helppohoitoisempi!
Olemme koonneet muutamia kasveja valotarpeiden mukaan auttamaan sinua kasvivalinnoissasi:
- Jukkapalmu
- Mehikasvit
- Aloe vera
Vinkki 2: Istuta viherkasvisi oikein
Uusi kasvi kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun heti hankinnan jälkeen, jotta se jatkaa kasvuaan. Tärkeä toimenpide saattaa helposti unohtua, ellei sitä tee heti. Uuden ruukun halkaisija on hyvä olla kasvin koosta riippuen 2–10 cm myyntipakkausta suurempi. Ruukku kannattaa salaojittaa aina ruukkusoralla juuriston hapensaannin varmistamiseksi. Ruukkusoran käyttö on erityisen tärkeää, jos olet epävarma siitä, paljonko kasviasi kuuluu kastella! Muista käyttää aina vain puhtaita ruukkuja ja tuoretta kasvualustaa.
Vinkki 3: Valitse oikeanlainen kasvualusta
Onko kasvisi kuivuutta sietävä, kuten kaktus tai mehikasvi, vai kaipaako se runsaammin kosteutta ja ravinteita? Kun istutat kasvisi oikeanlaiseen kasvualustaan, sen hoitaminen on helpompaa ja se kiittää sinua vehreällä ja elinvoimaisella ulkonäöllään. Viherkasvit tarvitsevat ravinteikkaan ja ilmavan kasvualustan, joka tukee juuriston kehitystä. Useimmille viherkasveille paras kasvualusta on viherkasvimulta. Jos kasvatat mehikasveja ja kaktuksia, tarjoa niille optimaalisen kuohkeaa ja vettäläpäisevää kaktus- ja mehikasvimultaa.
Mullanvaihto on ajankohtainen, kun ruukku alkaa käydä pieneksi tai kasvualusta muuttuu liian koppuraiseksi. Lisää vinkkejä mullanvaihdosta löydät täältä!
Vinkki 4: Kastele viherkasvejasi sopivasti
Viherkasvien veden tarve vaihtelee – tutustu siis kasvisi tarpeisiin! Yleensä suuret ohutlehtiset viherkasvit tarvitsevat enemmän ja useammin vettä kuin pienet ja paksulehtiset. Varo kuitenkin liika märkyyttä. Monet viherkasvit kestävät pidempiäkin hetkiä kasteluiden välillä. Pienijuuriset kasvit, kuten rahapuu, mehikasvit ja kaktukset tykkäävät ahtaammista ruukuista ja niukemmasta kastelusta. Imeytymätön vesi on aina suositeltavaa kaataa pois – Ja jos vettä lipsahtaa liikaa, niin yritä lisätä kasvin haihduttamista. Useimmiten liian kuivana kasvit tuppaavat nuukahtamaan ja liikakastelu saa aikaan kellastumista ja ruskeita läikkiä.
Vähennä kastelua talven hämäryyden laskutuessa. Märkä ja kylmä multa on ilmaton, jolloin lehdet alkavat kellastua. Viherkasvien lepoajalla on sen sijaan huolehdittava riittävästä ilmankosteudesta. Sumuttamisesta pitävät erityisesti saniaiset ja muut trooppisesta ympäristöstä kotoisin olevat viherkasvit. Nukkapintaisia kasveja ei kannata sumuttaa, sillä nukkapintaisille lehdille vesi saattaa jäädä helposti helmeilemään ja aiheuttaa vioitusta lehtiin.
Vinkki 5: Lannoita kasvun aikaan
Kasvun kiihtyessä kevättalvella aloitetaan viherkasvien lannoitus. Uusien viherkasvien säännöllinen lannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua uuteen kasvualustaan istutuksesta eli silloin kun viherkasvisi on juurtunut. Tähän asti ne pärjäävät uuden kasvualustansa tarjoamilla ravinteilla. Pieni osa viherkasveista pitää niukasta määrästä ravinteita. Vehreimmät ja isolehtiset kasvit tarvitsevat säännöllisen lannoituksen. Voit lannoittaa viherkasvejasi kasvualustaan asetettavilla ravinnepuikoilla tai kasteluveteen lisättävällä kasviravinteella. Vähennä lannoitusta kasvukauden päätteeksi lokakuun tienoilla. Talvella lannoitus on harvoin tarpeen.