Olohuone, makuuhuone, kylppäri, toimisto, aula ja portaikko, you name it! Ei ole tilaa, mitä viherkasvit eivät elävöittäisi. Jos kiinalaisia on uskominen, niin jokaisen ikkunan edessä pitäisi olla viherkasvi, jotta huoneen feng shui ei mene rikki.
Viherkasveilla on myös monia muita etuja: ne puhdistavat ilmaa, parantavat mielialaa ja tuovat kotiin raikkaan tuulahduksen luontoa. Mutta entä jos et ole syntynyt viherpeukaloksi? Ei hätää! On olemassa lukuisia helppohoitoisia viherkasveja, jotka pärjäävät vähällä vaivalla ja tuovat kotiisi vihreää vehreyttä ympäri vuoden. Me Viherlassilassa olemme koonneet helppohoitoisen viisikon kodin koristamiseen.
Valikoimaamme pääset tutustumaan tästä!
1. Rahapuu rokkaa!
Rahapuu on helppohoitoinen kestosuosikki, kunhan et kastele sitä liikaa. Se nauttii valoisasta kasvupaikasta ja hiekkapitoisesta mullasta. Kesäisin voit viedä rahapuun ulos, kunhan sijoitat sen puolivarjoon ja pidät suojassa sateelta.
Kasvukaudella huhti-elokuussa rahapuuta kannattaa lannoittaa viherkasviravinteella noin kerran kuussa. Talvikuukausina lannoitusta ei tarvita.
Talvella rahapuu viihtyy parhaiten viileämmässä, mutta se pärjää myös huoneenlämmössä. Muista kuitenkin vähentää kastelua talvikuukausina, sillä rahapuu varastoi vettä paksuihin lehtiinsä.
Kasvin mehevä varsi puutuu ajan myötä, kun rahapuulle tulee ikää.
Vinkki: Jos haluat rahapuustasi tuuheamman, nipsaise säännöllisesti latvasta muutaman lehden verran vartta pois. Tämä kaunnustaa taimia haaroittumaan.
Lue myös asiantuntijamme vinkit viherkasvien hoitoon!
2. Palmuvehka – Unohtelijan unelma
Palmuvehka on loistava valinta unohtelevalle kastelijalle, sillä se säilöö vettä juurimukuloihinsa. Voit siis huoletta lähteä vaikka parin viikon lomalle ilman huolta sen hyvinvoinnista. Kasteluväli voi olla reilusti pidempi, ja multa saa rauhassa kuivahtaa kastelukertojen välillä.
Palmuvehka viihtyy erinomaisesti myös kodin vähävaloisammissa nurkissa. Paras kasvupaikka palmuvehkalle on kuitenkin aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka.
Kasvukaudella voit lannoittaa palmuvehkaa viherkasviravinteella joka kastelun yhteydessä.
Vinkki: Istuta palmuvehka hieman ahtaaseen ruukkuun, sillä se viihtyy parhaiten, kun juuret ovat hieman tiiviisti. Tämä voi myös auttaa kasvia kasvattamaan uusia versoja nopeammin!
3. Rönsylilja – Runsas vehreys pienellä panostuksella
Rönsylilja on nopeakasvuinen ja uskomattoman helppohoitoinen kasvi, joka menestyy melkein missä tahansa kodin olosuhteissa – jopa niin alhaisessa lämpötilassa kuin 2 astetta. Se sietää myös hetkittäisiä unohduksia kastelun suhteen, joten se on täydellinen valinta, jos et aina muista hoitaa kasveja ajallaan. Anna rönsyliljoille parin viikon välein lannoitetta kasvukauden ajan.
Vinkki: Kun rönsyt kasvattavat pieniä “poikasia”, voit juurruttaa ne vedessä ja kasvattaa niistä uusia kasveja!
4. Lyyraviikuna – Tyylikästä ja näyttävää
Lyyraviikuna on tyylikäs, sopeutuva ja kestävä valinta. Kotiseuduillaan Afrikassa lyyraviikunat kasvavat komeiksi puiksi ja kotioloissakin sen latva voi kurkottaa jopa 2-3 metriin. Jos kasvi kasvaa liian suureksi, voit huoletta typistää sitä. Kevät on hyvä aika lyhentää oksia ennen uuden kasvun alkamista. Aseta lyyraviikuna valoisalle kasvupaikalle muttei paahteeseen. Vettä kannattaa antaa reilummin kerralla ja antaa sitten pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Lannoitteeksi sopii esim. Kekkilän viherkasvilannoite, jota voit antaa kasvukaudella noin kerran viikossa kastelun yhteydessä.
Vinkki: Lyyraviikuna pitää tasaisista kasvuolosuhteista, joten sitä ei kannata siirrellä usein. Kasvi suorastaan kukoistaa, kun sille suodaan kasvurauha.
5. Kultaköynnös – viherkasvien klassikko!
Kultaköynnöksen voit laittaa kasvamaan riippuvana ruukusta alaspäin tai kasvattaa sitä köynnöksenä tukea vasten. Kultaköynnös on paitsi kaunis kasvi, myös erittäin hyödyllinen, sillä se puhdistaa ilmaa tehokkaasti. Jos perinteistä löytyy jo, kokeile säväyttää valkokirjavalla tai hopeansävyisellä lehdistöllä
Kultaköynnös kasvaa voimakkaasti vähäiselläkin hoidolla ja tarvittaessa sen versojen päitä voi typistää, jolloin se myös haaroittuu nopeammin. Kultaköynnös menestyy myös varjoisammalla kasvupaikalla eikä juurikaan nirsoile kasvupaikan suhteen.
Vinkki: Kultaköynnöksen sydämenmuotoiset ja kirjavat lehdet pääsevät oikeuksiinsa, kun ne saavat paljon valoa.