Avoinna arkisin: 9-18 | Lauantai 10-16 | Sunnuntai 10 -16 / Poikkeusaukioloajat

Tomaatin hoito-ohje

Tomaattien istutus ja hoito

Tomaatit jaetaan karkeasti kahteen ryhmään; tuettaviin runkotomaatteihin ja pensastaviin pensastomaatteihin. Pensastomaatit sopivat hyvin huolettomaan patioviljelyyn ruukussa tai amppelissa ja runkotomaatit kasvihuone-, avomaa-  ja parvekeviljelyyn.

Istutusmultana toimii mainiosti  erityisesti parveke- ja ruukkuviljelyyn suunniteltu Tomaatti- ja Chilimulta. Erikoismultaan sekoitettu kasvusammal ja ruukkusora lisäävät ilmavuutta ja vedenpidätyskykyä pidentäen kasteluväliä sekä lisäten viljelyn helppoutta.

Sopiva istutusväli pensastomaateilla on 0,5m ja runkotomaatteja voi istutella pari tainta/m2.

Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen, lämpimän seinustan tai parvekkeen rakenteisiin. Pensastomaateille tueksi riittää tukeva keppi. Tee tukisidoksesta riittävän löysä, ettei varsi vahingoitu.

Tomaatin hedelmän kehittyminen vaatii pölytyksen, joten varmista pölytys varsinkin kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella täristämällä täysin auki olevia kukkia hieman.

Kun raakileita alkaa muodostua, poista lehdet alimpaan terttuun asti, jotta kehittyvät hedelmät saavat valoa ja värittyvät hyvin.

Poista runkotomaateista lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat viikoittain.Pensastomaateista ei poisteta varkaita.

Jotta tomaatilla on voimaa ja ravinteita kasvaa, muista lannoitus. Voit käyttää lähes mitä tahansa syötäville kasveille tarkoitettua lannoitetta. Yksi hyvä vaihtoehto on kasteluveden mukana annettava lannoite. Sama lannoite käy myös vaikkapa kurkulle, paprikalle, kesäkurpitsalle ja chilille. Kesähelteillä tomaatit tarvitsevat vettä keskimäärin 5L/ m2.

Kasvava tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa

Tomaatti on lämpöä vaativa ja ajoittaista kuivuutta hyvin kestävä kasvi. Hyvän kasvun varmistaa runsas valo ja tasainen 20-25 asteen lämpötila. Lämpötila vaikuttaa erityisesti hedelmien laatuun. Yli 27 asteen lämpötilassa hedelmöittyminen vaikeutuu ja 32 asteessa se saattaa estyä kokonaan. Siitepöly irtoaa parhaiten 17-23 asteen lämpötilassa.

Lämpötila vaikuttaa myös tomaatin värittymiseen. Punaista väriainetta, lykopeenia ei muodostu liian korkeissa (29-32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa. Koko kasvi paleltuu alle yhden asteen lämpötilassa.

Tuottaakseen hyvää satoa tomaatti vaatii lisäksi runsaasti valoa. Vähässä valossa sen kukat kehittyvät huonosti tai eivät lainkaan.

Katso lisää!

Ajankohtaista

Viherlassilan Kevätlehti 2024

Iloisia uutisia Pihastelijoille! Kevätlehtemme on ilmestynyt – ota lehti talteen! Pääset kurkkaamaan lehteä ja sen tarjouksia myös digitaalisesti kuvaa klikkaamalla tai tästä. Ota tarjouksista tiukka

Ajankohtaista

Pihastelupäivät 6.4.-14.4.

Pihastelupäivät avaa Viherlassilan puutarhakauden. Luvassa kauden 2024 uutuuksia, huipputarjouksia, arvontaa, kilpailuja, tarjoilua ja tekemistä sekä lapsille että aikuisille.