Avoinna arkisin: 9-20| Lauantai 9-18 | Sunnuntai 10 -17 / Poikkeusaukioloajat

Hurmioidu hortensioista!

Hortensioiden sanotaan edustavan kiitollisuutta, ylväyttä ja kauneutta. Ne kuvastavat myös runsautta kukkiensa suuren määrän ja näyttävän pyöreän muodon vuoksi. Hortensian sykähdyttävien värien voidaan nähdä symboloivan rakkautta, harmoniaa ja rauhaa. Upea koristepensas sopiikin katseenvangitsijaksi monenlaisiin pihoihin ja puutarhoihin, sekä terasseille ja parvekkeille. Hortensian kukat ovat upeita myös erilaisissa kimpuissa ja asetelmissa ja kuivakukkina.

Näyttävät hortensiat ovat suosittuja kaunottaria pihoissa ja puutarhoissa.

Hortensiat ovat kestäviä ja helppohoitoisia ja kukkivat lajikkeesta riippuen ajankohtana, jolloin lähes kaikki muut puut ja pensaat ovat jo kukkineet. Näyttävä kukinta ajoittuu keski- ja loppukesälle tai alkusyksylle lajista ja lajikkeesta riippuen. Upeat hortensiat ovatkin alkusyksyn ehdottomasti kauneimpia kukkijoita!

Meillä Viherlassilassa on tarjolla kymmenittäin erilaista hortensialajiketta, jotka on kasvatettu omalla taimistollamme. Hurmaannu hortensioiden upeista ja muuttuvista väreistä ja kauniiden kukintojen erilaisista muodoista.

Köynnöshortensia – Hydrangea anomala ssp. petiolaris

 • Kotoisin Japanin seuduilta, Itä-Aasiasta, missä se kasvaa tuorepohjaisissa havu- ja sekametsissä.
 • Kiiltävä, tummanvihreä lehdistö ja valkeat kukat heinäkuulta syyskuulle – köynnöshortensia on varsin näyttävä ja koristeellinen.
 • Melko kookaskasvuinen: 5-(10)m korkea, puutuvaversoinen köynnös. Tarttuu kiipimäjuurillaan lujasti alustaansa, oli se sitten rakennuksen seinä, kallio tai puun runko.
 • Menestyy Suomessa vyöhykkeillä I-III.

Pallohortensiat – Hydrangea arborescens

 • Luontaisia Pohjois-Amerikan itäosissa. Viihtyvät monenlaisilla kasvupaikoilla, missä vain ei ole liian kuivaa. Näyttäviä noin metrin korkuisia kukkapensaita, joilla Suomessa voi korvata aremmat ja epäluotettavasti kukkivat jalohortensiat.
 • Pallomaiset kukinnot keskikesästä alkaen ovat luontaisesti valkeita tai vaaleanpunertavia. Jalostetuilla lajikkeilla kukinnot voivat olla hyvinkin kookkaita, värisävyjä valkeasta melko vahvaan pinkkiin.
 • Kukkii saman vuoden versoilla eli voidaan tarvittaessa leikata voimakkaasti ilman että menetetään kukinta.

VINKKI! Hortensiamulta on laadukas, erityisesti ruukuissa kasvatettaville hortensioille suunniteltu erikoismulta. Se on kalkittu ja lannoitettu tavalla, joka säilyttää sinisen hortensian sävyn kauniina. Hortensiamulta sopii myös maahan istutettaville hortensioille ja ruukuissa kasvatettaville havukasveille.

Kiinanhortensia – Hydrangea heteromalla

 • Suomessa kestävä, mutta vähän käytetty ja huonommin tunnettu hortensia. Yleisimmin myynnissä oleva ja meilläkin harvakseltaan valikoimaan kuuluva lajike ’Bougie’ on syntynyt Mustilan arboretumissa ja saanut FinE -statuksen.

Jalohortensiat – Hydrangea Macrophylla-ryhmä

 • Hydrangea macrophylla -laji on kotoisin Japanista. Reheviä ja suurilehtisiä pensaita tuorepohjaisille kasvupaikoille. Tuotu Eurooppaan 1700-luvulla ja Suomessakin yritetty sinnikkäästi kasvatella.
 • Kukinnot voivat olla sinisiä, siniliiloja, pinkkejä, valkeita… kasvualustan pH vaikuttaa monilla lajikkeilla kukintojen värisävyyn: happamuus tuottaa sinisen ja lilan sävyjä, emäksisyys vaaleanpunaisia.
 • Lukuisia lajikkeita. Meillä tunnetuimpia ja yleisimmin myytyjä ovat Endless Summer -sarjan lajikkeet, jotka kukkivat helpommin kuin muut lajikkeet.

Japaninhortensiat – Hydrangea paniculata

 • Kotoisin Japanista, itäisestä Kiinasta yms. seudulta.
 • Kukinnoissa voi olla sekä pieniä fertiilejä, että suuria steriilejä kukkia. Esim. mustilanhortensialla on näitä molempia, osalla lajikkeista muhkea kukinto muodostuu pelkästään steriileistä ”valekukista”.
 • Suomessa Grandiflora -lajike oli pitkään tunnetuin ja käytetyin lajike (peräisin jo 1800-luvulta), nimitetty meillä syyshortensiaksi loppukesään ajoittuvan kukinnan vuoksi.
 • Valtava määrä lajikkeita, jotka erottuvat toisistaan pensaan koon, kukintojen muodon ja värityksen perusteella. Mittava lajikkeiden tuotanto on alkanut joskus 1900-l. puolivälin paikkeilla ja 2000-luvulla tahti on vaan kiihtynyt.
 • Erittäin suosittuja juurikin siksi että kukinta on myöhäisempi kuin juuri millään muulla koristepensaalla, kukinta myös kestää varsin pitkään ja jopa kuivuneet kukinnot voivat olla koristeellisia.
 • Suosittuja Suomessa myös siksi että ovat terveitä ja kestäviä pensaita, jotka menestyvät Suomessa vyöhykkeillä I-III (IV-V).
 • Kukinta yleisimmin saman vuoden versoilla, eli voidaan leikata voimakkaasti jopa vuosittain. Versojen voimakas leikkaus tuottaa yleensä kookkaampia kukintoja ja myöhäistää kukinnan alkamista, kevyemmin leikattuna kukinta yleensä alkaa vähän varhemmin.

Safiirihortensia – Hydrangea serrata

 • Matalahkoja, noin 1m, pensaita, kotoisin Japanin ja Korean suunnalta. Kukintojen värisävy vaihtelee (osittain kasvualustan pH:n mukaan) sinililasta pinkkiin.
 • Vielä melko vähän käytettyjä eikä kovin hyvin tunnettuja koristepensaita. Talvenkestävyydessä on vaihtelua, mutta ovat mahdollisia korvaamaan aremmat jalohortensiat. Ovat siis varsin lupaavia ja vaihtelun vuoksikin suositeltavia kokeiltavaksi.

Katso lisää!

Ajankohtaista

Pörriäisten puolella!

Vinkit pölyttäjäystävälliseen puutarhaan Puutarhan vehreys ja kukkaloisto eivät ole pelkästään ilahduta pihastelijaa, vaan niillä on myös suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Monilajisessa pihassa ja puutarhassa

Ajankohtaista

Kylvä oma kukkaniitty!

Kauneutta ja monimuotoisuutta pihaan! Kukkaniityn toteutukseen ei tarvitse suurta tilaa, pienikin alue pihalla riittää. Voit kylvää niittykukkia melkein mihin vain – puiden alle, kukkapenkkien täydennyksenä,