Avoinna arkisin: 9-20| Lauantai 9-18 | Sunnuntai 10 -17 / Poikkeusaukioloajat

Kärhöjen leikkausohje

Kärhöt tarvitsevat ajoittain leikkaamista ja siistimistä voidakseen hyvin ja kukoistaakseen vuodesta toiseen. Osa kärhöistä kukkii edellisvuotisilla versoilla, osa samanvuotisilla ja osa niillä molemmilla. Oikean leikkaustavan löytämiseksi kärhöt on jaettu kolmeen erilaiseen leikkausryhmään. Leikkaukset tehdään pääsääntöisesti aikaisin keväällä köynnöksen ollessa vielä syvässä lepotilassa, oikea leikkauskohta on aina vahvan silmuparin yläpuolelta

Leikkausryhmä 1 – Ei leikkausta (aikaiset pienikukalliset)

Tämän ryhmän kärhöt kukkivat vanhoilla eli edellisvuotisilla versoilla aikaisin kevään tai alkukesän aikana. Yleensä näitä köynnöksiä vain hiukan siistitään sieltä täältä. Joskus voi olla tarvetta pienentää tai nuorentaa kasvustoa voimakkaasti, jolloin menetetään sen vuoden kukinta mutta saadaan muutoin entistä ehompi köynnös. Ryhmään 1. kuuluvia kärhölajeja ovat mm. Clematis alpina, C. macropetala, C. montana, C. sibirica, C. patens , sekä näiden muunnokset ja lajikkeet.

Leikkausryhmä 2 – Kevyt leikkaus

Tähän ryhmään kuuluvat lukuisat, lähinnä aikaisin kesällä ja myöhemmin uudelleen kukkivat suurikukalliset Patens x Lanuginosa –hybridit, jotka kukkivat sekä edellisvuotisilla että samanvuotisilla versoilla. Osa versoista leikataan voimakkaasti, osaa jonkin verran ja osaa vain hiukan latvasta. Heikkoja sivuversoja voi poistaa kokonaan.

Leikkausryhmä 3 – Voimakas leikkaus

Tähän ryhmään kuuluvat loppukesällä kukkivat pieni- ja suurikukalliset lajit ja lajikkeet, jotka kukkivat samanvuotisilla versoilla. Nämä kannattaa leikata vuosittain voimakkaasti, 20-30 cm maanpinnan yläpuolelta. Näin vältetään köynnöksen alaosan kaljuuntuminen ja kukinnan karkaaminen korkeuksiin. Ryhmään 3. kuuluvat mm. Clematis Jackmannii –hybridit, C. viticella, C. heracleifolia, C. integrifolia, C. recta, C. tangutica, C. texensis sekä näiden muunnokset ja lajikkeet.

Katso lisää!

Ajankohtaista

Pörriäisten puolella!

Vinkit pölyttäjäystävälliseen puutarhaan Puutarhan vehreys ja kukkaloisto eivät ole pelkästään ilahduta pihastelijaa, vaan niillä on myös suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Monilajisessa pihassa ja puutarhassa