Avoinna arkisin: 9-20| Lauantai 9-18 | Sunnuntai 10 -17 / Poikkeusaukioloajat

Kylvä oma kukkaniitty!

Kauneutta ja monimuotoisuutta pihaan!

Kukkaniityn toteutukseen ei tarvitse suurta tilaa, pienikin alue pihalla riittää. Voit kylvää niittykukkia melkein mihin vain – puiden alle, kukkapenkkien täydennyksenä, pihan reunoille, polunvarsille tai pihan vähäkäyttöisille alueille. Näissä paikoissa niittykukat voivat kukoistaa rauhassa ja tarjota samalla kaunista katseltavaa! 

Kukkaniittyseoksen löydät täältä!

Niittykukat viihtyvät vähäravinteisessa, köyhässä ja vettäläpäisevässä maaperässä.

Niittykukat eivät ole vain silmäniloa, vaan ne tukevat myös paikallista ekosysteemiä tarjoamalla ravintoa ja suojaa hyönteisille, kuten mehiläisille ja perhosille.

Kukkaniitty voidaan perusteella keväällä heti yöpakkasten jälkeen.

Muokkaa maa ennen rikkakasvien poistoa – Maan muokkaus auttaa irrottamaan rikkakasvien juuria ja helpottaa kitkentää. Työkaluna voit käyttää esimerkiksi lapiota tai talikkoa. Kasvukausien välissä maa kannattaa muokata aina uudelleen. Tarvittaessa voit sekoittaa maahan esim. Kekkilän leikkihiekkaa, jotta maaperä on läpäisevää.

Kitke rikkakasvit – Poista huolelella erityisesti monivuotiset rikkakasvit, kuten pujo ja juolavehnä juurineen.  Kasvukauden aikana on tärkeää niittää rikkakasvit pois aina ennen siementen muodostumista. Niitä rikkakasvit noin 15 cm korkeudelta, jotta taimet eivät irtoa maasta kitkennän seurauksena.

Jos rikkakasveja on paljon, voit vaihtaa alueen pintamaan (juuriston syvyydeltä 20-30 cm) hiekkapitoiseen kasvualustaan. 

Kylvö kannattaa tehdä sadejakson jälkeen, jotta maaperä on jo valmiiksi kosteaa. Maaperäkosteus kylvön jälkeen edesauttaa siemenien itämistä ja taimien vahvistumista, joten kylvöaluetta kannattaa kastella tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan. Taimettumisen jälkeen niittykukat pärjäävät usein vähäisellä kastelulla. 

Kylvä siemenet pintaan ja tee kevyt multaus perään esimerkiksi haravalla. Tiivistä kevyesti. Jos siemenet joutuvat liian syvään, ne eivät välttämättä jaksa nousta pintaan. Pääasiassa niittysiemenet tarvitsevat valoa itääkseen. Pienet siemenet on helpompi kylvää tasaisesti, jos sekoitat joukkoon hiekkaa. Ei haittaa, jos siemeniä jää yli, voit hyvin kylvää ne ensi vuonna! Siemenien itävyys säilyy hyvin useamman vuoden, jos ne säilytetään viileässä, kuivassa ja suojassa auringonvalolta.

Erillistä lannoitusta ei tarvitse antaa. Kasvukauden aikana voit laittaa hieman lannoitetta tarpeen mukaan. Vältä kuitenkin liiallista lannoitusta, sillä niittykukat viihtyvät niukkaravinteisessa maaperässä.

Niittykukat ilahduttavat monipuolisella lajikkeistolla ja väriloistolla aina ensimmäisiin koviin pakkasiin asti.

Katso lisää!

Ajankohtaista

Puutarhan kasteluvinkit

Kastelu on (p)ihan parasta juurihoitoa! Etenkin tuulisina ja helteisinä jaksoina kuivuus koettelee niin uusia kuin vanhoja istutuksia. Erityisen haavoittuvaisia ovat vasta juurtuvat kasvit. Ruukkuistutukset vaativat

Puutarhurin vinkit

Atsalea – loistoa alkukesään

Atsaleat ovat ehdottomasti kauneimpia koristepensaitamme, jotka kukkivat värikkäästi alkukesällä. Kukkien väriloisto ja tuoksu hurmaavat takuulla jokaisen katsojansa! Eri lajikkeita yhdistämällä saat kukintakauden jatkumaan keväästä alkukesään.