Avoinna arkisin: 9-18 | Lauantai 10-16 | Sunnuntai 10 -16 / Poikkeusaukioloajat

Viljelyohje: maa-artisokka

Maa-artisokka on kasvupaikan ja maan suhteen melko vaatimaton. Saviperäisessä maassa mukulat kasvavat kauniin pyöreän muotoisiksi. Maa-artisokka menestyy auringosta varjoon, mutta varjoisalla paikalla kukinta on vaatimatonta.

Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, jonka mukulat säilyvät maassa yli talven. Jos mukuloita ei hyödynnetä vuosittain, villiintyvät mukulat pieniksi, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa. Maa-artisokat kannattaa nostaa syksyllä ylös, jakaa ja istuttaa osa takasin maahan maan muokkauksen jälkeen.

Yksinkertaisin viljelyohje on: ’Viljellään perunan tavoin.’

Maa muokataan n. 20 cm syvyydeltä. Maa lannoitetaan normaaleilla yleislannoitteilla ja mukulat istutetaan vakoon n. 15cm:n välein. Kuivan kesän aikana maa-artisokkaa kannattaa kastella säännöllisesti. Maa-artisokkaa voi kastella myös merivedellä. Maa-artisokka on kestävä kasvi ja soveltuu meidän oloihimme hyvin. Maanpäällisiä kasvustoa ei häiritse mitkään tuholaiset, eikä juurimukuloita vaivaa rutto. Ainoat merkittävimmät tuholaiset ovat myyrät ja jänikset. Syyskuun loppupuolella – lokakuun alussa (kukinnan jälkeen) alkavat mukulat vasta todella muodostua.

Mukulat voidaan nostaa mm. perunannostokuokalla tai vetää ylös maasta käsin varsineen. Mukulat kasvavat lähellä maan pintaa. Sadonkorjuun voi jättää myös kevääseen. Sadonkorjuun voi jakaa myös syksyn ja kevään kesken siten, että syksyllä nostetaan ravinnoksi käytettävät maa-artisokat ja keväällä nostetaan siemenmukulat. Maasta nostettuna maa-artisokan mukulat säilyvät viileässä kellarissa muutaman viikon. Mukulat säilyvät maassa erittäin hyvin ja etenkin syksyllä kannattaa mukulat pitää maassa aivan pakkasiin asti. Maa-artisokka ei sellaisenaan sovi pakastettavaksi, mutta soseeksi valmistettuna se säilyy pakkasessa hyvin ja on helposti käytettävissä talven aikana.

Katso lisää!

Ajankohtaista

Viherlassilan Kevätlehti 2024

Iloisia uutisia Pihastelijoille! Kevätlehtemme on ilmestynyt – ota lehti talteen! Pääset kurkkaamaan lehteä ja sen tarjouksia myös digitaalisesti kuvaa klikkaamalla tai tästä. Ota tarjouksista tiukka

Ajankohtaista

Pihastelupäivät 6.4.-14.4.

Pihastelupäivät avaa Viherlassilan puutarhakauden. Luvassa kauden 2024 uutuuksia, huipputarjouksia, arvontaa, kilpailuja, tarjoilua ja tekemistä sekä lapsille että aikuisille.