
Maa-artisokka on kasvupaikan ja maan suhteen melko vaatimaton. Saviperäisessä maassa mukulat kasvavat kauniin pyöreän muotoisiksi. Maa-artisokka menestyy auringosta varjoon, mutta varjoisalla paikalla kukinta on vaatimatonta.
Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, jonka mukulat säilyvät maassa yli talven. Jos mukuloita ei hyödynnetä vuosittain, villiintyvät mukulat pieniksi, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa. Maa-artisokat kannattaa nostaa syksyllä ylös, jakaa ja istuttaa osa takasin maahan maan muokkauksen jälkeen.
Yksinkertaisin viljelyohje on: ’Viljellään perunan
tavoin.’
Maa muokataan n. 20 cm syvyydeltä. Maa lannoitetaan
normaaleilla yleislannoitteilla ja mukulat istutetaan vakoon n. 15cm:n välein.
Kuivan kesän aikana maa-artisokkaa kannattaa kastella säännöllisesti.
Maa-artisokkaa voi kastella myös merivedellä. Maa-artisokka on kestävä kasvi ja
soveltuu meidän oloihimme hyvin. Maanpäällisiä kasvustoa ei häiritse mitkään
tuholaiset, eikä juurimukuloita vaivaa rutto. Ainoat merkittävimmät tuholaiset
ovat myyrät ja jänikset. Syyskuun loppupuolella – lokakuun alussa (kukinnan
jälkeen) alkavat mukulat vasta todella muodostua.
Mukulat voidaan nostaa mm. perunannostokuokalla tai vetää
ylös maasta käsin varsineen. Mukulat kasvavat lähellä maan pintaa. Sadonkorjuun
voi jättää myös kevääseen. Sadonkorjuun voi jakaa myös syksyn ja kevään kesken
siten, että syksyllä nostetaan ravinnoksi käytettävät maa-artisokat ja keväällä
nostetaan siemenmukulat. Maasta nostettuna maa-artisokan mukulat säilyvät
viileässä kellarissa muutaman viikon. Mukulat säilyvät maassa erittäin hyvin ja
etenkin syksyllä kannattaa mukulat pitää maassa aivan pakkasiin asti.
Maa-artisokka ei sellaisenaan sovi pakastettavaksi, mutta soseeksi
valmistettuna se säilyy pakkasessa hyvin ja on helposti käytettävissä talven
aikana.