
Viime vuosina kiinnostus hyötykasveihin ja oman ruoan kasvattamista kohtaan on noussut taas arvoonsa. Chilin kasvatus on helppoa ja onnistuu niin parvekkeella, kasvihuoneessa, avomaalla kuin sisätiloissakin, kunhan kasvuolosuhteet ovat lämpimät ja suojaisat. Tässä puutarhurin vinkit, joilla onnistut!
Milloin chilin siemenet kylvetään?
Esikasvatus on hyvä aloittaa ajoissa, jotta taimet ehtivät kehittyä ja tuottaa satoa. Yleisimmät chililajit kuuluvat kolmeen sukuun:
- Capsicum chinense – kehittyvät usein hitaammin, joten esikasvatus kannattaa aloittaa jo joulukuussa.
- Capsicum baccatum – kylvöaika on yleensä tammi-helmikuussa.
- Capsicum annuum – voidaan kylvää joustavasti tammikuusta huhtikuuhun.
Lajikekohtaiset kylvöajat kannattaa aina tarkistaa siemenpussin kyljestä!
Kylvääminen
Kylvä siemenet noin puolen senttimetrin syvyyteen Kekkilän taimi- ja kylvömultaan. Kostuta kylvös sumuttamalla ja peitä se esimerkiksi muovilla, kunnes sirkkalehdet ovat puhjenneet. Itäminen kestää lajikkeesta riippuen noin 14 vuorokautta tavallisessa huonelämpötilassa.
Kun sirkkalehdet ovat ilmestyneet, taimet tarvitsevat runsasta valoa. Aseta ne valoisaan ja viileään paikkaan. Jos luonnonvaloa ei alkuvuodesta ole tarpeeksi saatavilla, suosittelemme käyttämään apuna kasvuvaloa.
Taimien koulinta
Kun ensimmäiset kasvulehdet (sirkkalehtien jälkeen) ilmestyvät, taimet voi siirtää suurempiin ruukkuihin. Chilillä on herkät juuret, joten käsittele niitä varovasti.
Taimien kasvuun vaikuttavat erityisesti valo ja lämpötila. Liian korkea lämpö ilman riittävää valoa voi johtaa hentoon ja honteloon kasvuun. Sen sijaan, jos valoa on riittävästi ja lämpötilaa lasketaan muutamalla asteella taimet kasvavat vahvemmiksi.
Karaiseminen ja ulos siirtäminen
Chilin taimet eivät kestä kylmää, joten niitä ei tule siirtää ulos ennen kuin yölämpötila pysyy yli kymmenessä asteessa. Ennen siirtoa taimet on karaisettava, jotta ne sopeutuvat ulko-olosuhteisiin. Aloita karaiseminen viemällä taimet muutamaksi tunniksi ulos puolivarjoon ja pidennä ulkoiluaikaa vähitellen.
Latvonta
Latvomisen tarve riippuu lajikkeesta. Matalakasvuiset chililajit hyötyvät latvan poistamisesta, sillä se edistää haaroittumista ja tekee kasvista tuuheamman. Suositeltu latvomishetki on silloin, kun taimessa on 3–5 lehtiparia. Poistetun latvan voi hyödyntää kasvattamalla siitä uuden taimen.
Sadonkorjuu
Chilit kypsyvät lajikkeesta ja kasvuolosuhteista riippuen heinäkuusta syyskuuhun. Voimakkaimmat lajikkeet vaativat pidemmän kypsymisajan, kun taas miedommat valmistuvat nopeammin. Hedelmiä voi poimia jo vihreinä, mutta parhaimmillaan niiden maku kehittyy vasta, kun ne saavuttavat lajikkeelleen ominaisen värin.
Chilin kasvattaminen on innostava harrastus, ja matkan varrella voi herätä kysymyksiä tai uusia ideoita. Jos kaipaat lisävinkkejä tai neuvoja, tule rohkeasti vetäisemään meitä hihasta. Itse kasvattaminen palkitsee aina!