Oma papu paras papu!
Kaikenlainen viljely hoitaa myös mieltä, sillä kasvun ihme ja siitä saatava ilo kantaa.
Chilit, munakoiso, paprika, tomaatti ja latva-artisokka ovat esimerkkejä vihanneksista, jotka vaativat pitkän kasvukauden. Siksi näiden kasvatus kannattaa aloittaa ajoissa, jo talvella sisätiloissa, jotta sato ehtii valmistua kesän-syyskesän aikana. Jokaisella hyötykasvilla on omat viljelyohjeensa ja niihin kannattaa tutustua ennen kasvatuksen aloittamista.
Näin onnistut
- Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Viljelyprojektejasi suunnitellessasi, yritä pitää mielessä millaiset olosuhteet sinulla on kasveille tarjota, kuinka paljon tilaa on käytettävissä ja myös kuinka paljon aikaa haluat hoitotoimenpiteisiin laittaa.
- Siemenien laatu ja tuoreus vaikuttaa merkittävästi esikasvatuksen onnistumiseen, valitse siis aina luotettava toimittaja. Muista myös tarkistaa tarvitsevatko siemenet kylmäkäsittelyn tai vedessä liottamisen ennen kylvämistä.
- Multakin on tuoretuote ja erityisesti esikasvatusvaiheessa sen laadulla on väliä. Esi- ja taimikasvatukseen on saatavilla sitä varten tehtyä multaa, joka on ilmavaa, vettä läpäisevää ja sopivasti lannoitettu. Näin taimet saavat kasvulleen parhaan mahdollisen alun.
- Kylvä aina vain puhtaisiin ruukkuihin. Kaikki epäpuhtaudet heikentävät taimien mahdollisuuksia kasvaa vahvoina. Ruukuissa on onneksi valinnanvaraa biohajoavista viljelyruukuista turveruukkuihin ja -potteihin. Esikasvatusta voi harrastaa myös monenlaisissa kierrätetyissä astioissa kuten maitopurkeissa. Tällöinkin astioiden puhtaus on ehdottoman tärkeää.
Valoa, lämpöä ja kosteutta
- Kasveilla on erilaiset vaatimuksen valon suhteen jo esikasvatusvaiheessa. Joitain hyötykasveja esikasvatetaan heti valoisassa, jotkut vaativat pimeän alkujakson. Mitä aikaisemmin talvea esikasvatus aloitetaan, sitä suurempi on lisävalaisimien käyttötarve.
- Esikasvatuksessa tarvitaan myös sopivat lämpöolosuhteet. Lämpömittari on arvokas apuri tässä tarkkailussa. Erilaiset lämmittävät kankaat ja lämpöalustat auttavat helposti lisäämään lämpöä, jos kasvatuspaikka sitä vaatii.
- Taimien kasvu vaatii tasaisen kosteuden. Suihkupullo on armollisempi kosteuttaja kuin kastelukannu kun kyseessä on pienet siemenet ja herkät taimet.
- Pihastele viljelyjesi parissa säännöllisesti ja täysin rinnoin!