Avoinna arkisin: 9 -17| Lauantai 10-16 | Sunnuntai 10 -16 / Poikkeusaukiolot

Amaryllis eli ritarinkukka on yksi perinteisimmistä ja suosituimmista joulukukistamme – Eikä mikään ihme, sillä ovathan amaryllikset todella ylväitä ja näyttäviä. Amaryllikset sopivat hyvin myös leikkokukaksi maljakkoon. Ilahduta itseäsi tai yllätä ystäväsi itse kasvatetulla amarylliksellä. Meiltä löydät myös upeat leikkoamaryllikset.

Mietityttääkö amarylliksen istuttaminen ja hoito? – Näillä ohjeilla onnistut! Amarylliksen kasvattaminen on helppoa ja palkitsevaa.

Amarylliksen istuttaminen

Herättele sipuli laittamalla se astiaan, jonka pohjalla on vettä. Liota juuria noin puoli päivää ja ala istutushommiin. Muista, että mitä kookkaampi sipuli, sen useampi kukkavana ja muhkeammat kukat!

Paras istutusmulta on läpäisevä hiekansäikeinen multa, esim. kaktusmulta. Ruukuksi sopii mikä tahansa astia, jossa on pohjareikä. Reiätönkin astia sopii hätätapauksessa, kunhan pohjalle tulee reilu kerros soraa, ettei ylimääräinen vesi tuhoa sipulia. Amaryllis pitää melko pienestä ruukusta: riittää, kun sipulin ympärille jää pari – kolme senttiä tilaa.

Laita ruukun pohjalle soraa ojitukseksi. Istuta amaryllis siten, että 1/3 sipulista jää mullan pinnalle. Kastele ja paina sipuli tukevasti, että se pysyy hyvin paikallaan. Siirrä sipuli lämpimään paikkaan ja odota, että kukkavarsi työntyy esiin.  

Isoja amarylliksen sipuleita
Kukkivia amarylliksiä ja kynttilöitä

Vinkkejä amarylliksen hoitoon

Valo: Aseta amaryllis valoisalle kasvupaikalle. Kukkavarret kääntyvät kohti valoa, joten voit välillä kääntää ruukkua. Kasvu alkaa nopeasti, kun amaryllis on valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Jos haluat nopeuttaa kukintaa, siirrä kasvi lämpöisempään paikkaan – maksimilämpötila +30 astetta! Jos taas haluat siirtää kukintaa myöhemmäksi, pidä kasvia 8-10 asteen lämpötilassa.

Kastelu: Aloita kastelu vasta kun kukkavarret ovat näkyvissä. Kukinta alkaa noin 4-7 viikkoa istutuksesta lajikkeesta riippuen. Seuraavien viikkojen aikana kastellaan säännöllisesti, mutta niukasti. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Liian runsas kastelu tekee amarylliksesta hontelon. Jos amaryllis kasvaa liian honteloksi, voit leikata sen maljakkoon tuomaan joulun tunnelmaa!

Tuenta: Suurikukkaiset amaryllislajikkeet voivat vaatia tuentaa kukintojen puhjetessa. Varmista myös, että ruukku on tarpeeksi tukeva, jotta kasvi pysyy pystyssä. 

Jatkohoito: Kukkineet kukat leikataan varsineen pois kukinnan päätyttyä, jotta energiaa ei kulu siementen muodostamiseen. Anna kukkavarsien kuitenkin lakastua kunnolla ennen leikkaamista. Kukinnan jälkeen amaryllista kannattaa lannoittaa muutaman viikon esim. kukkasipuliravinteella. Oikealla hoidolla amaryllis on monivuotinen ja kukkii vuodesta toiseen. Katso vinkit täältä.

Vaha-amaryllis

Vaha-amaryllikset ovat erittäin helppohoitoisia joulukukkia, sillä ne eivät vaadi multaa eivätkä kastelua. Sipulit ovat päällystetty vahakerroksella, joka sisältää kaikki tarvitsemansa kosteuden ja ravinteet joulunajan kukkaloistoon.

Aseta sipuli valoisaan ja lämpimään paikkaan. Amarylliksen kukintaa voit hidastaa siirtämällä sen viileään. Alle 5 asteen lämpötiloja ne eivät kuitenkaan siedä. Vaha-amarylliksille ihanteellinen lämpötila on 8-13 astetta, jossa se kukkavarsi alkaa kehittyä hiljalleen. 

Vinkki: Kun kukinta on ohi, voit kuoria vahakerroksen pois ja istuttaa sipulin tavallisen amarylliksen tapaan.

Meiltä löydät myös upeasti koristellut vaha-amaryllikset, jotka tuovat joulun ajan sisustukseen näyttävää kukkaloistoa ja tyyliä!

Katso lisää!

kesän muistot
Ajankohtaista

Pihastuttava kesä- nyt talven keskellä!

Osallistu Pihastuttava kesä -kisaan kuvaamalla, mikä oli viime kesänä pihasi, parvekkeesi tai kesäpaikkasi kaunein ja pihastuttavin paikka. Anna puutarhasi loistaa myös talvella – edes kuvina!

Ajankohtaista

Viherkasvien hoito talvella

Viherkasvit kaipaavat huolenpitoa myös talvella, kun olosuhteet muuttuvat haastavammiksi. Nyt ei kuitenkaan anneta talven lannistaa! Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla varmistat, että viherkasvisi jaksavat