Avoinna arkisin: 9-20| Lauantai 9-18 | Sunnuntai 10 -17 / Poikkeusaukioloajat

Pihahoroskooppi

Lue horoskooppisi ja saatat löytää pihastuttavia piirteitä itsestäsi!

KAURIS

Viva la elegance! Tyylitaituri kauris rakentaa puutarhan, joka on eleettömän kaunis ja vivahteikas. Kauriin pintapuoli on kuin tamperelaisella: ei teherä tästä ny numeroo, mutta sisimmässään kauris nauttii siitä, kun saa pihastaan tarkkaa palautetta. Ei siis niin, että ’onpa nätti piha’, vaan tarkemmin: ’Oi miten upea vaikutelma tulee, kun tuo kärhö kaartuu kuudentoista asteen kulmassa länteen kolmannen tiilirivin jälkeen…’ Se kärhöhän ei nimittäin kauriin puutarhassa tee mitään sattumalta.

VESIMIES

Vesimiehen puutarhassa on pitkä pöytä ja paljon tuoleja sekä tämän vuoden, viime vuoden ja toissavuoden jouluvalot (v)ilkkumassa kesävieraiden iloksi. Pihasta löytyy myös kasvihuone, josta poimitaan tomaatteja vieraille syötäväksi ja ruohosipulia salaatin koristeeksi. Ei niin kovin viimeisteltyä, mutta vieraanvaraista. Nurmikko on sammaleenväristä, mutta mitä siitä? Five thousand shades of green!

KALAT

Riippumatto ja muutama muu paikka loikoilulle ja unelmoinnille. Haaveileva kalat suunnittelee ennemmin kuin toteuttaa. Ruusutarha on mielessä jo kuudettatoista kesää ja lapio ottaa yhtä lunkisti kuin omistajansakin.  Kalat antaa kaiken pihaan joskus istutetun kasvaa, omenapuut saavat rönsyillä ja heinät punkea laattojen välistä. Kuin ihmeen kaupalla kalojen piha tuottaa kauneutta ja syötävää kuin itsestään, vaivaa näkemättä.

OINAS

Norsu posliinikaupassa tai Oinas puutarhassa – jälki tuppaa olemaan samanlaista. Salaojat kuntoon, suuret linjat jiiriin, tammet ja ruusut suoriin riveihin ja iso patsas portin pieleen. Se on siinä ja piste. No, uusi päältäajettava ruohonleikkuri voidaan ostaa, mutta sitten se on siinä. Ja piste.

HÄRKÄ

Lievään laiskuuteen taipuvainen härkä suosii helppohoitoisuutta: siisti nurmikko, selkeät rajaukset, samaa kasvia paljon ja oleskelualue, joka on viritetty kaikkien aistien taajuudelle. Silmä ja sielu lepäävät härän pihamaalla, josta löytyy tyylikästä kauneutta, hyviä tuoksuja ja pintoja, jotka houkuttelevat koskettamaan. Aistillisuuden ylistystä ja harmoniaa alusta loppuun. Pisteenä iin päällä on yleensä joku ajankohtainen trendikasvi. Tänä vuonna esim. siniviuhkasaniaiseukalyptus.

KAKSONEN

Toisaalta ja toisaalta: iso mansikkamaa ja hyötypuutarha kuuluvat pihaan, mutta toisaalta on kiva ottaa rennommin kavereitten kanssa ja hankkia myös iso terassi. Luonnonmukainen ois kiva, mutta toisaalta kyllä kesäkukkia ja väriä täytyy olla! Jalkapalloa olis kiva pelata omassa pihassa, mutta toisaalta pienikin ois kaunista. Voisiko maailmankaikkeus olla niin ystävällinen, että järjestäisi kaksoselle useamman pihamaan, missä touhuta.

RAPU

Ravun pihamaa on sitä laatua, mistä rapu ei koskaan haluaisi lähteä mihinkään. Nättejä kasveja, marjapensaita, vanhoja raparperilajikkeita, lämpimiä huopia, kynttilöitä sekä kaikkea huolella harkittua.  Lasillinen viiniä ja ystävä silloin tällöin riittää inspiraatioksi. Rapuhan ei heitä mitään vanhaa pois, oli kyse sitten kasveista, ystävistä tai vuonna 2001 pakastetuista pihavadelmista. Pihatiessä on kotiportin kohdalla levennys, koska rapu kotoa lähtiessään tekee kuitenkin u-käännöksen ja palaa takaisin kotiin.

LEIJONA

No nyt näkyy! Leijonan pihassa on punaisessa värissä hehkuvia kasveja ja heinäkuun helteistä nauttivia kesäkukkia niin paljon että riittää. Hailakat ja herkät vivahteet hiippailevat vähin äänin ja noloina Leijonan puutarhasta naapurin pihalle, kun värit ja komiat muodot ärjyvät. Leijona itse viihtyy puutarhassaan vähissä vaatteissa suuren puun alla loikoilemassa ja näyttää herkästi kyntensä jos joku uhkaa häiritä hänen mielenrauhaansa.

NEITSYT

Ovatko pinsettisi kateissa? Olet varmaankin lainannut niitä Neitsyelle, joka nipsii niillä väärässä paikassa kasvavia ruohoja sen minkä leikkaamiselta ja siirtoistutuksilta ehtii. Neitsyt nimittäin jaksaa säätää ja nätittää pihamaataan itseään säästämättä. Niinpä loppukesästä sekä piha että Neitsyt itse näyttää hyvinvoivalta, terveeltä ja kukoistavalta! Yleensä siis kaikkein kateellisimmat naapurit löytyvät neitsyen raja-aidan takaa.

VAAKA

Vaa’an pihalla ja parvekkeella tärkeimmässä roolissa on seurustelupiste. Hyvänä keskustelijana Vaaka satsaa yhteen kohtaan puutarhassaan ja se on istuskeluryhmä, joka on ympäröity jutunjuurta inspiroivilla kasveilla. Todennäköisesti lähellä on myös aurinkoenergialla toimivat kaiuttimet, joista raikaa vaa’an nuoruusajan musiikki. Vaaka on vieraanvarainen ja niinpä kannattaa pyrkiä juttukaveriksi: saatat saada oman pihan tuotteista tehtyä mansikkaraparperiminttuviiniä ja omenapäärynäpensasmustikkamarja-aroniatyrnijäkälälettuja.

SKORPIONI

Se piha, joka näyttää erilaiselta kuin muiden, on todennäköisesti skorpionin piha. Oman tien kulkijana skorpioni uskaltaa rakentaa pihastaan ja parvekkeestaan täysin omantyylisen. Tai tyylittömän. Skorpparin piha voi siis olla lumoava tai naapurin kauhu, riippuen intohimon kohteesta. Omaan nimeensä ihastuneena skorpioni tykkää erityisesti pioneista. Niissähän ei ole mitään pistävää, joten skorpioni saa pitää yksinoikeuden piikittelyyn…

JOUSIMIES

Jousimies vaihtaa usein joko koko pihamaata tai ainakin sen tyyliä. Tänä vuonna istutetaan seitsemäätoista eri perunalajiketta ja ensi vuonna taas hifistellään neilikkaruusuilla. Toissa vuonna laitettiin asfalttia ja sitä edeltävänä japanilaista estetiikkaa tihkuva hiekkapiha. Jousimies ei luovu vapaudestaan muutoinkaan, ei siis myöskään siinä, millaiseksi hän pihansa tuunaa. Suurena optimistina jousimies on se, joka ensimmäisenä istuttaa pihaansa palmuja ja magnolioita. Ja chardonnay -rypäleitä, basmatiriisiä ja liaaneja…

Katso lisää!

Ajankohtaista

Pörriäisten puolella!

Vinkit pölyttäjäystävälliseen puutarhaan Puutarhan vehreys ja kukkaloisto eivät ole pelkästään ilahduta pihastelijaa, vaan niillä on myös suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Monilajisessa pihassa ja puutarhassa