Avoinna arkisin: 9-18 | Lauantai 10-16 | Sunnuntai 10 -16 / Poikkeusaukioloajat

Porkkanat värittävät kasvisvuotta 2023

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat valinneet vuoden 2023 vihanneksiksi värikkäät porkkanat. Porkkanat ovat suomalaisten kestosuosikkeja: monipuolisia ruuanlaitossa, edullisia, maukkaita ja terveellisiä.

PUUTARHURIN VINKKI: Tiiviillä mailla porkkanamaan voi perustaa viljelylaatikoihin, asettaen niitä esimerkiksi 2 kpl päällekkäin. Viljelylaatikot täytetään tuoreella Kekkilä Puutarhamullalla.

Popsi popsi porkkanaa
Porkkanat lisäävät hyvän maun ohella ruokavalioon terveellisiä kuituja ja vitamiineja. Elimistössä porkkanan sisältämä beetakaroteeni muuttuu A-vitamiiniksi, jolla on tärkeä rooli muun muassa silmien terveydelle, hermoston toiminnassa, ihon terveyden ja kasvun ylläpitäjänä sekä tulehdusten ehkäisijänä. Tämä vitamiini suojaa muun muassa ihon solukoita auringonvalolta ja muilta happiradikaaleilta. Porkkanat ovat lisäksi vähäkalorisia sisältäen paljon kuituja. Lisäksi niissä on K-vitamiinia ja folaattia.

Monikäyttöinen porkkana
Porkkanasta käy syötäväksi kaikki. Himpun verran kipsakoista porkkanan nuorista lehdistä eli naateista voi pyöräyttää yrteillä höystetyn peston tai lehtiä voi silputa kastikkeisiin sekä wokkiin. Kesäporkkanat sopivat myös grillattaviksi, jolloin ne sipaistaan öljyllä ja hunajalla sekä ryyditetään erilaisin yrttimaustein. Raakana popsittaessa porkkana on mitä mainioin välipala.

Hyvä maa tärkeää viljelyssä. Multavat ja kosteutta pidättävät hietamaat ovat parhaita kasvupaikkoja.

Porkkana kylvetään suoraan avomaalle keväällä heti maan lämmettyä, ja ollessa vielä kosteaa. Kun taimissa on 3 lehteä, taimet harvennetaan 5 sentin välein, jotta kasvulle tulee lisätilaa.

Kasvustojen päälle kannattaa levittää kasvuharso tuholaisten välttämiseksi. Harsoa suositellaan pitämään paikoillaan vähintään juhannukseen saakka, jotta porkkanakemppi ja porkkanakärpänen eivät pääse kasvustoon.

Kesän aikana taimirivit mullataan, jotta juurenniska ei viherry. Porkkanamaalta kitketään ja harataan rikkaruohot pois. Keväällä ja alkukesällä kastelu on tarpeen. Myös keskikesän kuivina kausina on syytä kastella sadon turvaamiseksi. Porkkanoita aletaan korjata jo heinäkuun lopulla. Varastoon porkkanat nostetaan vasta, kun ne ovat tuleentuneet syys–lokakuussa.

Katso lisää!

Ajankohtaista

Viherlassilan Kevätlehti 2024

Iloisia uutisia Pihastelijoille! Kevätlehtemme on ilmestynyt – ota lehti talteen! Pääset kurkkaamaan lehteä ja sen tarjouksia myös digitaalisesti kuvaa klikkaamalla tai tästä. Ota tarjouksista tiukka

Ajankohtaista

Pihastelupäivät 6.4.-14.4.

Pihastelupäivät avaa Viherlassilan puutarhakauden. Luvassa kauden 2024 uutuuksia, huipputarjouksia, arvontaa, kilpailuja, tarjoilua ja tekemistä sekä lapsille että aikuisille.