Eroon muumiotaudista puutarhurisi vinkeillä
Muumiotauti on itiöistä leviävä sienitauti, joka talvehtii maassa, ja herää henkiin, kun ilma on sopivan kostea ja lämmin. Tauti vaivaa omenapuita, mutta sitä on myös luumuissa, päärynöissä ja joskus kirsikoissa. Tauti leviää ilmavirtojen ja sadeveden mukana hedelmästä ja puusta toiseen ja hyönteiset levittävät sitä vierailtuaan sairaissa hedelmissä.Taudin tunnistaa ensin hedelmässä näkyvässä ruskeasta, pyöreästä laikusta, jonka jälkeen koko hedelmä pilaantuu vain muutamassa päivässä.
Taudin leviämistä voidaan hillitä muutamalla keinolla eli keräämällä pilaantuneet hedelmät tarkkaan pois ja urearuiskutuksella. ‘Mehukkaat’ muumiohedelmät voi laittaa lämpökompostoriin. Peitä muumiohedelmät kompostissa hyvin esim. lehtikatteella. Jos muumioituneet hedelmät ovat jo kuivia ja mustia, tulee ne laittaa sekajätteeseen.
Kemiallista torjunta-ainetta ei ole, mutta lähes kaikilla ammattiomenaviljelyksillä Suomessa ruiskutetaan puut 1-2 %:lla ja puiden alustat – 5% urealiuoksella. Urealiuos on luonnonmukainen tuote. Vuosittain käytettäessä urealiuosta on useimmilla ammattiviljelyksillä päästy sekä hedelmäruvesta että muumiotaudista.Urea-ruiskutuksen teho perustuu siihen, että itiöiden talvehtimispaikka (= lahoavat lehdet) häviää. Lehdet lahoavat nopeammin ja näin ollen sieni-itiöiden talvikoti hajoaa. Ruiskutusta ei saa antaa ennen lokakuun puoliväliä, koska liuos polttaa omenapuun lehdet.
Käyttö :
Syksyllä, kun omenapuun lehdet putoavat maahan, sumutetaan ne heti 5% urealiuoksella.
Annostelu: 100 grammaa Ureahelmiä 2 litraan vettä. 100 g = noin kahvikupillinen (1,5 dl)
Anna ureahelmien liueta hyvin. Sen jälkeen liuos sumutetaan tasaisesti omenapuun lehtien päälle niin, että lehdet kastuvat liuoksesta.
VINKKI: Käsittelyn voi uusia keväällä, jos lehtiä on jäänyt runsaasti maahan. Uusintakäsittely annetaan maassa olevien lehtien päälle aikaisin keväällä.