Daalian kasvatusvinkkejä

Daalia – Mummonkukasta muotikukaksi

Meksikon kansalliskukka daalia on löytänyt tiensä yhä useamman trenditietoisen kukkapuutarhurin kukka- ja ruukkupuutarhaan. Vaikeinta daalioissa on luultavasti valinnanvaikeus.

Daalioita on helppo kasvattaa ruukuissa ja kukkapenkissä. Auringolla ja kastelulla ja pienellä puutarhurin rakkaudella saa kauniita ja näyttäviä daalioita.

 

Daalia on upea leikkokukka sekä perhoskasvi!

Kevättalvella myyntiin tulevat daalianjuurakot kannattaa esikasvattaa ennen istuttamista kasvupaikalleen. Esikasvatus aikaistaa, ja myös parantaa, kukintaa sekä tekee kasveista vahvempia. Juurakot kannattaa säilyttää ruukutukseen asti paperipussissa viileässä ja pimeässä.

  1. Esikasvatus: Halutessasi aikaistaa daalioiden kukintaa, laita mukulat kasvamaan sisälle tai kasvihuoneeseen. Istuta mukulat niin, että silmut ovat aivan mullan pinnassa. Kastele varovaisesti ja pidä lämpiminä kunnes ne ovat lähteneet kasvuun. Aseta mukulat tämän jälkeen syvemmälle ja huomioi kukkien totuttaminen viileään ennen ulos istuttamista.
  2. Istuttaminen:  Daaliat voi istuttaa ulos kun yöpakkasten riski on ohi.  Tavallista puutarhamultaa, hiukan lannoitetta istutuksen yhteydessä ja aurinkoa ja siinä kaikki, mitä daalia vaatii viihtyäkseen  ja voidakseen hyvin.Onnistunut ruukkukasvatus vaatii vähintään 30 l, mutta mieluiten 50 l multaa per mukula. Runsas ja pitkäaikainen kukinta vaatii säännöllistä kastelua ja ravinnetta sesongin aikana. Myös kuihtuneet kukat on hyvä poimia pois.
    Etäisyys: 50 cm. Noin 4-5 daaliaa yhteen normaalikokoiseen lavakaulukseen(120 x 80 cm).
  3. Talvisäilytys: Kaiva daaliat ylös ennen maan routaantumista. Merkkaa jokainen mukula nimellä ja säilytä mukulat pimeässä ja viileässä paikassa, jossa lämpötila ei mene pakkasen puolelle.

VINKKI:
Daalia kasvaa tanakaksi, kun latvaversoa typistetään taimen ollessa
n. 20 cm korkuinen. Leikkaa juuri lehtiparin yläpuolelta. Leikatusta latvasta saat mainion pistokkaan ja sitä myöden uuden kasvin!