Onnistu esikasvatuksessa

Oma papu paras papu!

 Kaikenlainen viljely hoitaa myös mieltä, sillä  kasvun ihme ja siitä saatava ilo kantaa.

Chilit, munakoiso, paprika, tomaatti ja latva-artisokka ovat esimerkkejä vihanneksista, jotka vaativat pitkän kasvukauden.
Siksi näiden kasvatus kannattaa aloittaa ajoissa, jo talvella sisätiloissa, jotta sato ehtii valmistua kesän-syyskesän aikana. Jokaisella hyötykasvilla on omat viljelyohjeensa ja niihin kannattaa tutustua  ennen kasvatuksen aloittamista.

Puutarhurisi vinkit:

  • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja tämä pitää hyvin paikkaansa myös hyötyviljely- ja esikasvatuspuuhissa. Kun suunnittelet viljelyprojektejasi, yritä pitää mielessä millaiset olosuhteet sinulla on kasveille tarjota, kuinka paljon tilaa on käytettävissä ja myös kuinka paljon aikaa haluat hoitotoimenpiteisiin laittaa.
  • Siemenien laatu ja tuoreus vaikuttaa merkittävästi esikasvatuksen onnistumiseen, valitse siis aina luotettava toimittaja. Muista myös tarkistaa tarvitsevatko siemenet kylmäkäsittelyn tai vedessä liottamisen ennen kylvämistä.
  • Multakin on tuoretuote ja erityisesti esikasvatusvaiheessa sen laadulla on väliä. Esi- ja taimikasvatukseen on saatavilla sitä varten tehtyä multaa, joka on ilmavaa, vettä läpäisevää ja sopivasti lannoitettu. Näin taimet saavat kasvulleen parhaan mahdollisen alun.
  • Kylvä aina vain puhtaisiin ruukkuihin. Kaikki epäpuhtaudet heikentävät taimien mahdollisuuksia kasvaa vahvoina. Ruukuissa on onneksi valinnanvaraa biohajoavista viljelyruukuista turveruukkuihin ja -potteihin. Esikasvatusta voi harrastaa myös monenlaisissa kierrätetyissä astioissa kuten maitopurkeissa. Tällöinkin astioiden puhtaus on ehdottoman tärkeää.

Valoa, lämpöä ja kosteutta

  • Kasveilla on erilaiset vaatimuksen valon suhteen jo esikasvatusvaiheessa. Joitain hyötykasveja esikasvatetaan heti valoisassa, jotkut vaativat pimeän alkujakson. Mitä aikaisemmin talvea esikasvatus aloitetaan, sitä suurempi on lisävalaisimien käyttötarve.
  • Esikasvatuksessa tarvitaan myös sopivat lämpöolosuhteet. Lämpömittari on arvokas apuri tässä tarkkailussa. Erilaiset lämmittävät kankaat ja lämpöalustat auttavat helposti lisäämään lämpöä, jos kasvatuspaikka sitä vaatii.
  • Taimien kasvu vaatii tasaisen kosteuden. Suihkupullo on armollisempi kosteuttaja kuin kastelukannu kun kyseessä on pienet siemenet ja herkät taimet.
  • Pihastele viljelyjesi parissa säännöllisesti ja täysin rinnoin!

Tervetuloa tutustumaan siemenvalikoimaamme ja ihastumaan uutuuksiimme!