Pensasmustikat – Puutarhurin vinkeillä onnistut!

pensasmustikka Viherlassila

Puutarhurin vinkki

Istuttamalla vähintään kahta eri lajiketta, niin saat suuremman sadon!

Kaksin aina kaunihimpi

Pensasmustikka viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla. Pensasmustikat suosivat hapanta sekä kosteutta pidättävää maata.

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevat, jalostetut lajikkeet kestävät hallaa ja melko koviakin talvipakkasia. Pensasmustikat menestyvät Suomessa lajikkeesta riippuen vyöhykkeillä I-IV(V). Pensasmustikka voi kokeilla kasvattaa myös suojaisella parvekkeella isossa ruukussa, jos pihaa ei ole.

Pensasmustikat ovat happaman maan kasveja. Niiden istuttamiseen suositellaan niukasti kalkittua Kekkilä Havu-ja rodomultaa. Istutuskuoppaan voi halutessaan vielä lisätä kalkitsematonta Kekkilä Luonnonturvetta, sillä mustikat viihtyvät hyvin happamassa maassa.

Istutus

Suositeltava pensaiden istutusväli on n. 1 metri. Istuta pölytyksen onnistumisen varmistamiseksi ainakin kahta eri lajiketta.
Taimille kaivetaan laakeat, noin. 40 – 50 cm syvät kuopat ja taimet istutetaan hieman entistä syvempään. Kastele runsaasti. Rikkakasvien itämisen ja kuivuuden torjumiseksi multapinta voidaan kattaa kuorikatteella.

Leikkaaminen

Ei tarvitse yleensä leikata. Vioittuneet tai kuivuneet oksat poistetaan.

Maistuu jäniksille ja rusakoille, ja sen vuoksi pensaat kannattaa suojata huolellisesti kanaverkolla tai kuusenoksilla.

Lannoittaminen ja hoitaminen

Mullan ravintet riittävät alkukasvuun, noin kuukauden parin tarpeiksi. Istuttamisen jälkeisestä syksystä alkaen pensasmustikkaa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella elokuun alkupuolella. Kekkilä Havu- ja rodolannoitetta annetaan keväisin käyttöohjeen mukaan.

Kuivina keväinä pensasmustikoita on hyvä kastella ennen lannoittamista, samoin kuin kesällä kuivina kausina, jolloin marjasato on varmempi. Keväällä kukinnan aikaan hallan tullen pensaita voi suojata harsolla.