5 vinkkiä perennojen istuttamiseen

Hyvää multaa, elinvoimainen taimi, kuoppa ja vettä – paljon muuta ei istutuspuuhissa tarvita. Tässä koottuna yhteen helpot ja selkeät istutusohjeet, joiden avulla takaat parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet uudelle taimelle.

1. Tutustu pihasi kasvuolosuhteisiin.
Ennen kuin istutat valitsemasi perennan, tutustu lajin ja lajikkeen valo- ja ravinnevaatimuksiin, kukinta-aikaan, kasvukorkeuteen ja leviämisvoimakkuuteen. Valitse kasvupaikka näiden tietojen perusteella.

2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Luonnostele perennapenkki ennakolta paperille ennen taimiostoksia. Kasvualustan syvyyden tulee olla matalille perennoille 30–40 senttimetriä ja isoille ryhmä- tai yksittäisperennoille 40–60 senttimetriä.

3. Valmistele penkki istutuskuntoon.
Perkaa kasvupaikalta rikkaruohot pois ennen taimien istuttamista, ja paranna maata sekoittamalla siihen runsaasti Kekkilä Perenna- ja ruusumultaa tai Kekkilä Puutarhamultaa. Eristä perennapenkki nurmikosta ja muista istutuksista juurimatolla tai Rajausreunalla. Voit laskea mullan määrän kätevällä multalaskurilla.

4. Istuta kasvit.
Istuta matalat kivikko- ja reunusperennat noin 20–30 senttimetrin välein ja voimakaskasvuiset, korkeat lajit 40–50 senttimetrin välein. Istuta taimet samaan syvyyteen kuin ne ovat ruukuissa kasvaneet.

5. Kastelu on tärkeää.
Kastele taimet ennen istuttamista ja vielä uudelleen, kun taimet on istutettu penkkiin. Levitä perennojen juurelle keväisin kerros ravinteikasta ja tuoretta Puutarhamultaa. Multakerros auttaa säilyttämään kevätkosteuden ja vähentää rikkaruohojen kasvua. Mullan alle voi myös huoleti jättää maatumaan kasvinosia talven jäljiltä.

Kanta-asiakkaille perennat osta 10 maksa 9

Teksti: Paula Ritanen-Närhi/ Kekkilä