Viljelyohje: Parsa

Valitse aurinkoinen, tuulilta suojattu sekä syvämultainen kasvupaikka. Kotipuutarhassa muutaman parsantaimen voi sijoittaa esim. kukkaryhmän taustalle. Parsan kaunis, unelmankevyt lehdistö sopii välivihreäksi mm. kesäisiin asetelmiin ja kimppuihin.

Parsa tarvitsee 40-60 cm paksun kuohkean multakerroksen. Kaiva n. 50 cm syvä ja 50 cm leveä oja, joka täytetään puoliväliin runsaalla kompostilla tai säkkimullalla parannetulla kuohkealla maalla. Istuta taimet kaivantoon 30 -40 cm:n välein, peitä juuripaakkuun asti mullalla ja lisää multaa vähitellen kesän mittaan siten, että oja täyttyy syksyyn mennessä. Sopiva riviväli on 1-1,5 m. Kastele kunnolla istutuksen yhteydessä.

Kesähoitoon kuuluu haraus ja kitkeminen tai eloperäisen katteen levitys. Maatuva kate sopii parsalle erittäin hyvin.

SADONKORJUU

Vihreän parsan versot leikataan keväällä, kun ne ovat n. 20 cm:n mittaisia. Parhaana satoaikana versoja korjataan päivittäin. Sadonkorjuu lopetetaan juhannuksen tienoilla ja versojen annetaan kasvaa, jotta ne ehtivät koota vararavintoa seuraavaa satokautta varten.

Myöhään syksyllä kellastuneet varret leikataan. Terveet varret voidaan myös jättää taimien suojaksi talveksi. Keväisin parsamaata lannoitetaan esim. lantakompostilla, luonnonlannoitteilla sekä penkkeihin lisätään säkkimultaa tarvittaessa.