Biohiili on kompostoijan kaveri

BIOHIILI

 Biohiili on kompostoijan kaveri. Heittämällä biohiiltä kompostimassan joukkoon hajuhaitat vähenevät, kompostin lämpötila nousee nopeammin ja jäte muuttuu mullaksi nopeammin. Kompostin hajottajamikrobit viihtyvät biohiilen kanssa samassa paikassa ja kun biohiili vielä sitoo ravinteita itseensä, on meillä muheva ja joutuisa komposticocktail valmiina.

Kosteus

Komposti tarvitsee toimiakseen oikeat kosteusolosuhteet. Biohiili on huokoista, jolloin se imee itseensä paljon vettä ja kompostimassa saa siitä tarvitsemaansa kosteutta. Biohiili siis tasaa kompostin olosuhteita maatumiselle sopivaksi.

Nopeus

Syksyn lehdet olisi hyvä saada hyötykäytöön. Kun haravoidut lehdet kippaa kompostiin ja laittaa kerrosten väliin biohiiltä, lähtee kompostoituminen vauhtiin nopeasti. Ihan kelpo vinkki on on myös kastella syksyn lehdet ja biohiilikerrokset, jotta kosteus varmasti jää muhittamaan uuden, mehevän mullan alkua.

Miten (kerroksittain, liota yön yli)

Paras tapa käyttää biohiiltä, on laittaa sitä kerroksittain kompostimassan joukkoon. Eli kun kompostia kasataan, aina silloin tällöin heitetään pintaan pieni kerros biohiiltä ja kaadetaan vettä päälle. Vielä joutuisampi tulos tulee, jos biohiilen on antanut yön yli liota vedessä.

Sopiva määrä biohiiltä on noin 5-10 % kompostimassan määrästä.

Biohiili rikastaa kompostimullan ravinteikkaaksi maanparannusaineeksi ja sen sisältämä hiili ei palaa enää ilmakehään.