Perunan viljelyohje

Perunan viljely on helppoa ja hauskaa!

Kuva: Kekkilä

IDÄTYS

Näitä tarvitset: muovilaatikko, turvetta ja siemenperunat. Perunan idätys tehdään valoisalla paikalla, jotta idut kasvavat tanakoiksi ja lyhyiksi. Ihannelämpötila monelle lajikkeelle on 8-10 astetta ja idätysaika 2-3 viikkoa. Voidaan pitää kuitenkin vähän lämpimämmässä eli noin 14 asteessa.

Laita kerros turvetta muovilaatikon pohjalle ja siemenperunat vieri viereen päälle. Multaan päästyään, peruna lähtee nopeammin kasvuun, jos sillä on ollut jo pienet idut valmiina. Muovilaatikoissa perunat on helppo kantaa kasvimaalle, näin idut eivät vioitu.

ISTUTUS

Keväällä ennen perunoiden istuttamista perunamaa tulee kääntää eli kuohkeuttaa multa lapioimalla. Multa tiivistyy pitkän talven aikana lumen alla, jolloin maahan on vaikea saada istutetuksi perunoita. Perunamaan voi kääntää, kun routa on sulanut ja lapio uppoaa helposti multaan, yleensä huhti-toukokuussa.

Kun perunamaa on saatu kuohkeaksi, maahan vedetään kuokalla pitkät vaot. Vakoihin istutetaan siemenperunat noin 30-40 senttimetrin välein 15-20 cm syvyyteen. Päälle nostellaan multaa vakojen sivuilta niin, että perunat peittyvät. Kasvimaaharso kannattaa levittää istutetun perunamaan päälle, etenkin kun istutus on aikaisin. Vuosien saatossa oppii tuntemaan oman kasvimaansa ja milloin se on valmis kylvöihin sekä perunan istutukseen. Tärkeää perunanistutuksessa on se, että maa on kuivahtanut ja maan lämpötila on yli +7 astetta. Solist- lajike voidaan istuttaa kylmäänkin maahan.

HOITO

Muutaman viikon päästä istutuksesta perunat tulee mullata eli perunoiden päälle nostellaan kevyesti lisää multaa vakojen sivuilta . Multauksen voi tehdä, kun perunat alkavat istutuksen jälkeen nousta perunamaan pinnalle. Perunan taimien olisi hyvä olla noin 10-20 senttimetrin pituisia. Myöhemmin kesän aikana peruna kasvattaa varren maan pinnalle ja kukkii valkoisia tai violetteja kukkia. Itse mukulat kasvavat tietysti maan alla.

Peruna tarvitsee valoa, lämpöä ja tietysti vettä kasvaakseen. Lisäksi peruna tarvitsee hivenravinteita kuten kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. Viherlassilasta saat useita eri perunalannoksia.

Usein perunalle riittävät kesän sateet, mutta kuivina kesinä peruna voi tarvita kastelua. Kotiviljelijän ei yleensä tarvitse käyttää mitään tuholaisten torjunta-aineita.

VINKKI: VILJELE RUUKUSSA!

Perunan viljely onnistuu myös ruukussa. Perunan viljely onnistuu näillä ohjeilla vaikkapa terassilla. Kokeile kätevää Potato-Pot -ruukkua tai tuunaa oma jättikokoinen perunakaruselli.