Pelargonin kasvatusohje

VANHA TUTTU PELARGONI

Trendikasvit tulevat ja menevät mutta yksi pitää pintansa –pelargoni. Syitä suosioon löytyy, mutta tärkein on varmasti kasvin monipuolisuus. Pelargonien maailmasta löytyy jokaiselle jotakin: uusimmat trendivärit, viehkeät luonnonlajit, perinteiset Mårbacka-pelargonit ja tuoksupelargonit.

Pelargonit sopivat täydellisesti kiireisille ihmisille, sillä ne ovat helppoja kasvattaa. Kunhan muistaa antaa vettä ja ravinnetta, ne palkitsevat kukkimalla ahkerasti koko kasvukauden ajan.

Pelargoni pitää pintansa suosituimpana kesäkukkana.

Pikkutaimen hoito

Sijoita pelargoni mahdollisimman valoisaan paikkaan, sillä pelargonit viihtyvät runsaassa valossa. Poista pikkutaimesta ensimmäiset nuput, jotta taimi jaksaa kasvaa vahvaksi. Voit myös latvoa taimen, mikäli se kasvaa korkeaksi. Latvottu taimi haarautuu ja kasvaa tuuheammaksi.

Kun pikkutaimi on kasvanut suuremmaksi, ja juuret täyttäneet ruukun, vaihda taimelle suurempi ruukku. Pelargoni viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa. Ruukun koko riippuu lajikkeesta – voimakaskasvuiset lajikkeet tarvitsevat enemmän tilaa kun vastaavasti miniatyyripelargonille riittää 10 cm ruukku. Käytä pelargonille läpäisevää ja kuohkeaa multaa.

Anna pelargonin kuivahtaa kasteluiden välillä. Lannoita sitä joka kastelukerralla miedolla kastelulannoitteella.

Hoito kesällä

Kesällä pelargoni viihtyy ulkona valoisassa ja sateelta suojaisessa paikassa. Pelargoniaa kastellaan tasaisesti, mutta se kestää hyvin myös kuivuutta ja ajoittaista paahdettakin, jonka vuoksi se on suosittu kukka lasitetuilla parvekkeilla. Liikakastelu voi  aiheuttaa lehtien kellastumista ja nuppujen kuivumista.

Pelargoni kuluttaa paljon ravinteita, joten se kaipaa runsaasti lannoitusta ja lannoitetta kannattaa antaa joka kastelukerralla. Kastelulannoitteet ovat nopeavaikutteisia ja lannoitus sujuu helposti kastelun yhteydessä.

Kukkarunsaus varmistetaan poistamalla kuihtuneet kukat, kukkavanat ja lehdet säännöllisesti.

Talvetus

Tuo pelargoni sisätiloihin syksyllä ennen pakkasia. Mahdollisimman viileä ja mahdollisimman valoisa paikka on paras talvetukseen, mutta jotkut lajikkeet talvehtivat myös viileässä ja pimeässä. Pienikokoiset ja kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa myös talven aikana. Talvella pelargonia lannoitetaan hyvin vähän, vähässä valossa ei ollenkaan. Kastelu pidetään niukkana, ja multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä.