Vuoden kevätkukkasipuli 2020

Gladiolukset eli miekkaliljat on kurjenmiekkakasvien heimoon kuuluva suku. Suvun tieteellinen nimi tulee latinan sanasta “gladius”, joka tarkoittaa miekkaa. Miekkaliljat ovat yksivartisia mukulakasveja ja suosittuja kesäkukkia sekä leikkokukkia.

 Miekkaliljat kasvavat 40-150 cm korkeaksi, lajikkeesta riippuen. Raikkaanvihreät lehdet ovat pitkät ja teräväkärkiset. Kasvi kukkii syyskesällä vanoissa, jotka muodostuvat 3-5 kukasta. Kukinta kestää heinä- elokuulta alkaen pitkälle syksyyn, lajikkeesta riippuen. Miekkaliljat eivät talvehdi ulkona, vaan mukulat säilytetään talven yli viileässä ja kuivassa paikassa.

KASVATUS

Mukulat istutetaan keväällä (yleensä huhtikuussa) sisälle ruukkuihin kukinnan aikaistamiseksi. Multa pidetään tasaisen kosteana esikasvatuksen ajan. Otollisin esikasvatuspaikka on valoisa ja melko viileä. Taimia karaistaan ulkoilmaan vähitellen siirtämällä ne lämpimiksi päiviksi ulos. Lopulliseen kasvupaikkaan ne voidaan istuttaa kesäkuussa yöhallojen mentyä. Taimet istutetaan noin 10 cm välein. Näyttävän kasvuston aikaansaamiseksi kannattaa istuttaa useita taimia yhteen kasvupaikkaan. Taimet tuetaan ulosviennin jälkeen, korkeat lajikkeet viimeistään kukinnan alkaessa.

Kääpiömiekkaliljat voidaan istuttaa myös suoraan ulos. Ne ovat tavallisia gladioluksia matalampia ja sirokasvuisempia. Kääpiömiekkaliljat kukkivat erittäin runsaasti ja aikaisemmin kuin tavalliset miekkaliljat.

Gladioluksia lannoitetaan säännöllisesti kesän mittaan, jotta ne jaksavat kukkia ja kasvaa mahdollisimman komeiksi.

Mukulat nostetaan maasta ennen pakkasia. Ensimmäiset miinukselle laskevat yöt eivät vioita maan suojassa olevia mukuloita. Kuivuneet lehdet poistetaan vasta, kun ne irtoavat mukulaa vioittamatta. Maasta nostetut mukulat talvetetaan Kekkilä Luonnonturpeessa viileähkössä, enintään 15-18 asteisessa, pakkasettomassa ja kuivassa paikassa. Talvetuksen aikana huolehditaan, etteivät mukulat pääse kuivumaan rutikuiviksi. Huhtikuussa mukulat otetaan varastosta jälleen esikasvatettaviksi sisälle ja yöhallojen mentyä istutetaan uudeleen ulos.