Kuntta eli metsänpohjamatto

Kuntta eli metsänpohjamatto koostuu erilaisista varpukasveista. Metsänpohjamatossa voi kasvaa mustikoita, puolukoita ja muita varpukasveja nostopaikasta riippuen. Se sisältää myös 5–10 cm paksun juuriston. Varpukasvillisuuden ansiosta pihasta tulee kauniisti suomalaiseen maisemaan sulautuva ja ennen kaikkea helppohoitoinen. Kuntalla saa nopeasti maisemoitua pihan mm. rakennustyömaan jäljiltä. Asennuksen jälkeen piha on kuin luonnontilassa. Kuntan voi asentaa myös viherkatoksi sekä jyrkkäänkin maastoon.

Kuntta asennetaan tasoitetulle maapohjalle. Kuntta kasvaa karussa maaperässä. Hapan, hiekansekainen kasvualusta on kuntalle parasta. Metsänpohjamaton alle ei saa laittaa multaa! Alkuvaiheessa tulee huolehtia riittävästä kastelusta, jotta kuntta juurtuu hyvin.  Sen jälkeen kunttapiha on käytännössä lähes hoitovapaa. Seuraavien vuosien hellejaksoina huolehditaan kunttapihan kosteudesta ja poistetaan heinäkasvit.

Kuntta nostetaan metsästä käsin 1000 x 1200 levyinä, pakataan kuljetusta varten muoviin ja kuljetetaan tuoreeltaan. Kuntta nostetaan metsätalousalueilta, jotka ovat menossa metsätalouden käyttöön tai teiden alustoilta. Kuntan nostamisella ei vaurioiteta luontoa.