Talvivalkosipuli

Talvivalkosipuli
on nimensä mukaan talven maassa. Se istutetaan syksyllä niin, että se ehtii juurtua ennen talven tuloa. Talvivalkosipuli kasvaa kookkaammaksi kuin perinteiset kotimaiset kannat. Niihin kasvaa jopa yli 10 kynttä ja maku on vahvempi.

Kasvupaikka: Talvivalkosipulit menestyvät parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, jossa on multava, ravinteikas ja hyvin muokattu maa. Valkosipuli on kalkinsuosija (PH 6,5-7 ).
VINKKI: Puhdas puuntuhka käy kalkin asemesta. Puuntuhkaa levitetään n. 2,5kg / 10m².

Istutus: Kynnet irrotellaan ja istutetaan maahan vedettyihin 15-20 cm syvyisiin vakoihin 15-20 cm välein. Istutus tehdään syksyllä, ennen maan jäätymistä. Menekki: 2 sipulia jaettuna kynsiin/ m² = 2kg /10m²  tai 1 sipuli/ jm 10 cm:n istutusvälein

Lannoitus: Talvivalkosipuli tarvitsee voimakasta lannoitusta kasvattaakseen suuret ja muhkeat sipuli. Lannoite annetaan useassa osassa: istutuksen yhteydessä sekä lisälannoitukset kertaalleen keväällä ja kesällä. Erityisen hyväksi lannoitteeksi on havaittu luujauho, mutta myös esimerkiksi hevonkakkakomposti toimii hyvin.

Hoito: Alkukesän kuivina kausina valkosipuli tarvitsee kastelua ja rikkaruohojen torjuntaa sekä lisäravinteita touko-kesäkuussa. Kukkavarret leikataan pois, jos halutaan suurikokoisia sipuleita, mutta niiden voi myös antaa kehittää itusilmuja.
VINKKI: Kukkavarsiin muodostuvista itusilmuista saa hyvää lisäysmateriaalia. Kukka on syksyllä täynnä itusilmuja ja ne kerätään sipulien korjuun yhteydessä talteen. Itujen annetaan kuivahtaa ja ne istutetaan parin viikon kuluttua uudelleen hajaistutuksena 3-5 cm syvyyteen.

Sadonkorjuu: Ensimmäiset valkosipulit voidaan korjata jo alkukesästä kun sipulit ovat kooltaan 2-4 cm ja lehtivarsi on täysin vihreä. Naatit sopivat myös mm. salaatteihin. Naatiston alkaessa syyskesällä kellastua, on pää-sadonkorjuun aika. Sipuleiden annetaan kuivua kunnolla ilmavassa ja lämpimässä paikassa noin kaksi viikkoa. Paras lämpötila pitkäaikaiseen säilömiseen on kuiva huoneilma.

LAJIKKEET SYKSY 2019

Suomessa viljellyt lajikkeet: Hinta 350 /100g

Flavor: Myö­häi­nen, kes­ki­suu­ret (n. 75g) val­koi­set si­pu­lit, jois­sa n. 13-18 kynt­tä kus­sa­kin. Hy­vä säi­ly­vyys. So­pii le­ti­tet­tä­väk­si. Ei tee itu­sil­mu­ja. Kor­juu­kyp­sä hei­nä­kuun lo­pus­ta al­kaen

  Aleksandra LOPPUUNMYYTY!

100 vuotta sitten Pietarista Suomeen tuotu suosittu lajike. Alexandran maku on hyvä ja voimakas. 5–7 isoa, mehukasta kynttä.

Messidrome: Suuret valkoiset sipulit, joissa 8-12- kynttä.  Tekee joskus itusilmuja.

Thermidrome: Keskiaikainen, suuri (n.100g) vaaleanliila sipuli jossa 8-17 kynttä.
Satoisa, hyvin voimakaskasvuinen ja kaunis lajike. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuu noin heinäkuun loppupuolella. Tekee joskus itusilmuja.

Cledor: kesikaikainen, suurehko (n. 90 g) kaunis valkoinen sipuli, jossa 13-19 kynttä. Erinomainen lajike varastoitavaksi! Sopii letitettäväksi. Ei tee itusipuleita.

Sabadrome: Aikainen, suuri (n.110g) vaaleanliila sipuli jossa 11-17 kynttä. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuuaika noin heinäkuun lopulla. Tekee joskus itusilmuja

 

 

 

 

 

Ulkolaista kantaa (Ruotsi):  Hinta 350 / 100g
M
yymälässä vko 38-39            

  
Sprint:  Aikainen, keskisuuri (95 g), vaalean lilat sipulit, joissa kussakin 7-14 tasakokoista kynttä.
Korjuukypsä heinäkuun puolivälin jälkeen. Muodostaa aikaisin kukkavarren, johon kehittyy suuri ja kaunis latvasipuli.

Thermidrome: Keskiaikainen, suuri (n.100g) vaaleanliila sipuli jossa 8-17 kynttä.
Satoisa, hyvin voimakaskasvuinen ja kaunis lajike. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuu noin heinäkuun loppupuolella. Tekee joskus itusilmuja.

Sabadrome: Aikainen, suuri (n.110g) vaaleanliila sipuli jossa 11-17 kynttä. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuuaika noin heinäkuun lopulla. Tekee joskus itusilmuja

Sabagold: Aikainen, suuri lajike, jolla vaalean lilat sipulit, joissa kussakin 10-17 tasakokoista kynttä.
Korjuukypsä heinäkuun puolivälin jälkeen. Viljelyvarma lajike. Voidaan letittää.

Aulxito: Erit­täin ai­kai­nen la­ji­ke. Suu­ret val­koi­set si­pu­lit, jois­sa 12-16 kynt­tä. So­pii tuo­re­vil­je­lyyn. Kor­juu­kyp­sä hei­nä­kuun al­ku­puo­lel­la.

 Hae omasi pian, sillä niitä on tarjolla vain rajoitettu erä!