Viljelyohje: Tomaatti

Viherlassila viljelee omalla taimistollaan Turun Metsämäessä paljon erilaisia tomaattilajikkeita. Valikoimistamme löydät pensastomaattilajikkeet ruukkuun tai amppeliin sekä runkotomaattilajikkeet kasvihuoneeseen. Löydät lisäksi valikoimistamme usieta ulkolaisia erikoistomaattilajikkeita.

Kasvava tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa

Tomaatti on lämpöä vaativa ja ajoittaista kuivuutta hyvin kestävä kasvi. Hyvän kasvun varmistaa runsas valo ja tasainen 20-25 asteen lämpötila. Lämpötila vaikuttaa erityisesti hedelmien laatuun. Yli 27 asteen lämpötilassa hedelmöittyminen vaikeutuu ja 32 asteessa se saattaa estyä kokonaan. Siitepöly irtoaa parhaiten 17-23 asteen lämpötilassa.

Lämpötila vaikuttaa myös tomaatin värittymiseen. Punaista väriainetta, lykopeenia ei muodostu liian korkeissa (29-32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa. Koko kasvi paleltuu alle yhden asteen lämpötilassa.

Tuottaakseen hyvää satoa tomaatti vaatii lisäksi runsaasti valoa. Vähässä valossa sen kukat eivät kehittyvät huonosti tai eivät lainkaan.

 

Tomaattien hoito

Tomaatit jaetaan karkeasti kahteen ryhmään tuettaviin runkotomaatit ja pensastaviin pensastomaatteihin. Pensastomaatit sopivat hyvin huolettomaan patioviljelyyn ruukussa tai amppelissa ja runkotomaatit kasvihuone- ja parvekeviljelyyn.

Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen tai parvekkeen rakenteisiin. Pensastomaateille tueksi riittää tukeva keppi. Tee tukisidoksesta riittävän löysä, ettei varsi vahingoitu.

Tomaatin hedelmän kehittyminen vaatii pölytyksen, joten varmista pölytys varsinkin kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella heiluttamalla täysin auki olevia kukkia hieman.

Kun raakileita alkaa muodostua, poista lehdet alimpaan terttuun asti, jotta kehittyvät hedelmät saavat valoa ja värittyvät hyvin.

Poista runkotomaateista lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat viikoittain (katso oheinen kuva). Pensastomaateista ei poisteta varkaita.

Jotta tomaatilla on voimaa ja ravinteita kasvaa, muista lannoitus. Voit käyttää lähes mitä tahansa syötäville kasveille tarkoitettua lannoitetta. Yksi hyvä vaihtoehto on esimerkiksi luonnonmukainen Azet-BIO Tomaattilannoite. Sama lannoite käy myös vaikkapa kurkulle, paprikalle, kesäkurpitsalle ja chilille.

Näin kasvoivat ja tanssivat
tomaatit kasvihuoneessamme
vuonna 2016.