Keittiöpuutarhan perustaminen

Kaupungissa on yllättävän monta mahdollisuutta ryhtyä viljeleväksi puutarhuriksi! Vaikka et omistaisikaan omaa pihaa, oman pienen kasvimaan tai viljelylaatikon voi perustaa vaikka parvekkeelle tai kerrostalon pihalle. Koristepensaat voi korvata vaikka helppohoitoisella marjapensaalla tai hedelmäpuulla. Parvekkeella on helppo kasvattaa satoa ruukuissa tai vaikkapa kätevissä valmiissa kasvusäkeissä, jossa on multa ja lannoitetta koko kesän tarpeisiin.

Piha- tai parvekeviljelyn aloittaminen on ekologinen, ekonominen ja eettinen sijoitus. Muista kysyä lupa isännöitsijältä tai taloyhtiön hallitukselta pihaviljely aloittamiseen ja tehkää yhdessä pelisäännöt kasteluun ja muuhun hoitoon.

Kuva: Kekkilä – musta viljelylaatikko

Mitä kasvattaa?

Kasvata sellaisia vihanneksia joita käytät tai toisaalta, joita on vaikea saada kaupoista. Siemen- ja taimivalikoimaa on runsaasti! Voit myös valita kyseisestä kasvista juuri mieleisesi lajikkeen. Esimerkiksi erikoisempia siemenperunalajikkeita meiltä löytyy runsaasti! Raparpereja ja vaikka rungollisen marjapensaan voi istuttaa myös ruukkuun parvekkeelle! Yrttejä voi istuttaa myös kesäkukkaistutuksiesi joukkoon. Valikoimissamme on runsaasti kotimaisia luomuviljeltyjä yritin taimia.

Perunan, sipulin tai porkkanan viljely onnistuu hyvin vaikka ämpärissä ja maa-artisokan isossa saunasaavissa. Muista vain tehdä pohjaan reikä. Kurkkaa ohje maa-artisokan viljelyyn sekä perunan viljelyyn.

Tomaatti rakastaa lämpöä ja valoa. Perinteisten runkotomaattien rinnalla valikoimissamme on myös paljon ruukussa viihtyviä pensastomaatteja. Viljelemme omalla taimistollamme Turun Metsämäessä laadukkaita tomaatin-, kesäkurpitsan- ja kurkuntaimia. Lue tomaatin viljelyohje.

Lavakauluksessa kannattaa yhdistellä vierekkäin nopea- ja hidaskasvuisia lajeja. Kasvata kesäkurpitsan vieressä nopeakasvuista salaattia, niin saat satoa läpi kesän! Kasvit myös hyötyvät toisistaan. Pavut saavat tukea maissista, papu lannoittaa kesäkurpitsaa ja kesäkurpitsan lehdet varjostavat kasvualustaa, jolloin rikkaruohot pysyvät pois. Korkeat kasvit kannattaa istuttaa keskelle laatikkoa ja matalat ja köynnöstävät reunoille.

Mansikat sopivat myös hyvin pihaviljelyyn! Esimerkiksi jatkuvasatoinen Ria, tuottaa runsaasti satoa jo ensimmäisenä vuonna. Muista suojata satosi rastasverkolla.

Laatikkoviljelmä on kätevän valinta!

Jos pihan olemassa oleva maa ei ole viljelykelpoista, viljelylaatikko tai lavakaulus on hyvä ratkaisu. Laatikkoviljely on myös ergonomista ja korkea (70-80 cm) laatikko pitää jänikset, kauriit ja etanat poissa. Käytä Kekkilän tyylikkäitä, valmiita viljelylaatikoita (kuvassa), nikkaroi itse tai käyttää vaikkapa valmiita lavakauluksia.

Kasvimaa pysyy paremmin kosteana kun se on yhteydessä maaperän eliöstöön. Pienen viljelyalan voi perustaa myös betonirenkaaseen, ämpäriin tai autonrenkaaseen, vain mielikuvitus on rajana! Muista tehdä pohjaan reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Käytä viljelmääsi aina puhdasta multaa, jolloin multa on vapaa rikkaruohoista. Sijoita viljelmäsi aina valoisalle paikalle! Suojaa viljelmäsi hallaharsolla, jos on pienikin mahdollisuus yöpakkasille. Harso suojaa myös ötököiltä ja linnuilta

Lannoita ja kastele!

Katteen käyttö pitää mullan kosteampana, estää rikkaruohojen kasvua ja lannoittaa maata. Katteeksi käy orgaaninen aines, esim. ruohosilppu, olki tai puiden lehdet. Kastele illalla tai aamulla niin vesi haihtuu hitaammin. Kastele kerralla kunnolla, jotta multakerros kostuu syvältä. Iso kastelukannullinen neliölle on hyvä sääntö!

Ensimmäisenä vuonna puutarhamulta on hyvä lannoittaa vaikkapa kanankakalla. Kaada lavakauluksen pohjalle pari säkkiä multaa ja sekoita siihen kanankakka. Lisää päälle puhdasta multaa. Jos et käytä katetta, ravinteet häviävät kasvualustasta vuodessa. Tällöin kanankakalla lannoitus on hyvä tehdä joka vuosi.