Viljelyohjeet: Miniversoista omaa satoa ympäri vuoden

Mitä miniversot ovat?

Miniversoiksi kutsutaan syötäiviä taimia, joihin on kehittynyt vähintän kaksi varsinaista lehteä sirkkalehtien ilmestymisen jälkeen.
Miniversot kasvavatetaan mullassa. Varhaisen itämisvaiheen jälkeen, joka vie yleensä muutaman päivän, miniversoja kasvatetaan valoisassa paikassa, jossa on normaali ilmankosteus ja hyvä ilmanvaihto. Sadonkorjuu tapahtuu kun taimet ovat 2-5 cm korkeita ja kasveissa on ensimmäiset kasvulehdet, eli 1-3 viikon vanhana. Miniversoja voi kasvattaa ympäri vuoden.

Miniversoissa on ytyä

Niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja muita terveyttä edistäviä aineita (fytokemikaaleja), enemmän kuin iduissa. Tutkimuksissa on todettu, että miniversoista saa myös enemmän terveydellistä hyötyä kuin aikuisista kasveista. Viljely on lisäksi helppoa ja palkitsevaa. Versot sopivat sellaisenaan ruoanlaittoon. Miniversot toimivat ruokien koristeina ja maun korostajina.

Miniversojen kasvatus

Kasvatus ei vaadi paljon tilaa ja satoa saat nopeasti. Miniversoja voi kasvattaa vaikka ikkunalaudalla, joten pienemmissäkin tiloissa voidaan nauttia itse kasvattamisesta ja omasta sadosta. Miniversot ovat erittäin koristeellisia ja ilahduttavatkin myös sisustusmielessä. Kesäaikaan miniversoja voi kasvattaa myös parvekkeella, terasseilla, viljelypalstoilla ja puutarhassa.

Parhaita kasvatusastioita ovat matalat ja leveät astiat, joissa on pohjassa vedenpoistumisreikiä. Pohjareiättömissäkin astoissa viljely onnistuu mainiosti, on vain varottava liikamärkyyttä. Astioiksi kelpaavat siis kaikki muoviset rasiat ja purkit, vanhat uunivuoat sekä muut astiat. Muovilla vuoratut pajukorit ja puulaatikot sopivat myös mainosti. Hyötykäytä vanhat kauniit käytöstä poistetut teekupit ja jäätelökulhot, niin saat lisää esteettistä nautintoa.

Siemenissä riittää valikoimaa

Monet vihannekset ja yrtit sopivat miniversoina kasvatettaviksi kuten basilika, lehtimangoldi, puna- ja keltajuuret, erilaiset kaalit (parsa-, lehti- ja keräkaalit), maissi, vihanneskrassit, fenkoli,herneet, mizuna eli japaninkaali, persilja, vehnänoras, rukola, pinaatti, retiisit ja japaninretikka. Vaihtoehtoja on siis runsaasti, eikä miniversoiluun helposti kyllästy.

Näin versotat:

  1. Levitä kerros luonnonmukaista Yrttimultaa kasvatusastiaan ja kastele läpimäräksi
  2. Ripottele siemenet tasaisesti ja painele kevyesti. Peitä ohuella kerroksella multaa. Isompia siemeniä, kuten herneitä ei tarvitse peittää.
  3. Idätysvaiheessa lämmin paikka on tärkeä, parhaiten siemenet itävät 20–24 °C lämmössä. Huomioi, että siemenet eivät tarvitse valoa itääkseen.
  4. Peitä astia kannella, muovilla tai kostealla kankaalla. Jätä tuuletusrako tai tee reikiä muoviin. Tarkkaile ja tuuleta tarvittaessa, sillä liian märässä siemenet voivat pilaantua.
  5. Itämisen jälkeen poista kansi ja siirrä versot valoon kasvamaan.
  6. Kastele sopivasti – harjoitus tekee mestarin. Joskus sumuttaminenkin riittää.
  7. Leikkaa satoa ja nauti tuoreeltaan! Leikattuja versoja voi säilyttää muutaman päivän myös jääkaapissa.

Vinkki: Isompia siemeniä kannattaa liottaa ½ vrk, jolloin itäminen alkaa nopeammin ja onnistuu tasaisemmin.

Lähdemateriaali: Fiona Hill ’Terveelliset ja maistuvat miniversot’, Kekkilä/kotipuutarhurit