Onnistu esikasvatuksessa

Iloa omasta sadosta!

Yhä useammat ihmiset haluavat kasvattaa ainakin osan ruoastaan itse. Tämä on aivan fantastinen suuntaus, sillä oman sadon puhtaus ja terveellisyys ovat aivan omaa luokkaansa. Hyötyviljely hoitaa myös mieltä, niin suunnaton on kasvun seuraamisesta saatava ilo.

Suomen kasvuolosuhteet asettavat hyötyviljelylle kuitenkin omat haasteensa. Chilit, munakoiso, paprika, tomaatti ja latva-artisokka ovat esimerkkejä vihanneksista, jotka vaativat pitkän kasvukauden. Tämä tarkoittaa Suomen oloissa sitä, että kasvatus on aloitettava jo talvella sisätiloissa.

Jokaisella hyötykasvilla on omat viljelyohjeensa ja niihin tulisikin tutustua huolellisesti ennen kasvatuksen aloittamista. Tässä artikkelissa puutarhurimme vinkkaavat muutaman erittäin tärkeän perusasian, jotka on otettava esikasvatuksessa huomioon.

Puutarhurisi vinkit:

  • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty sanotaan ja tämä pitää hyvin paikkaansa myös hyötyviljely- ja esikasvatuspuuhissa. Talvi on Suomessa pitkä ja pimeä ja viimeistään maaliskuussa kotitarhurin sormet alkavat kaivata multaan. Talvisina iltoina on ihana tunnelmoida tulevaa pihakautta ja suunnitelmat yliohjautuvat helposti. Kun suunnittelet viljelyprojektejasi, yritä pitää mielessä millaiset olosuhteet sinulla on kasveille tarjota, kuinka paljon tilaa on käytettävissä ja myös kuinka paljon aikaa haluat hoitotoimenpiteisiin laittaa. Hyvällä suunnittelulla säästyy usein monelta mielipahalta.
  • Siemenien laatu ja tuoreus vaikuttaa merkittävästi esikasvatuksen onnistumiseen, valitse siis aina luotettava toimittaja. Muista myös tarkistaa tarvitsevatko siemenet kylmäkäsittelyn tai vedessä liottamisen ennen kylvämistä.
  • Multakin on tuoretuote ja erityisesti esikasvatusvaiheessa sen laadulla on väliä. Esi- ja taimikasvatukseen on saatavilla sitä varten tehtyä multaa, joka on ilmavaa, vettä läpäisevää ja sopivasti lannoitettu. Näin taimet saavat kasvulleen parhaan mahdollisen alun.
  • Kylvä aina vain puhtaisiin ruukkuihin. Kaikki epäpuhtaudet heikentävät taimien mahdollisuuksia kasvaa vahvoina. Ruukuissa on onneksi valinnanvaraa biohajoavista viljelyruukuista turveruukkuihin ja -potteihin. Esikasvatusta voi harrastaa myös monenlaisissa kierrätetyissä astioissa kuten maitopurkeissa. Tällöinkin astioiden puhtaus on ehdottoman tärkeää.

Puutarhurisi vinkit:

  • Kasveilla on erilaiset vaatimuksen valon suhteen jo esikasvatusvaiheessa. Joitain hyötykasveja esikasvatetaan heti valoisassa, jotkut vaativat pimeän alkujakson. Mitä aikaisemmin talvea esikasvatus aloitetaan, sitä suurempi on lisävalaisimien käyttötarve.
  • Esikasvatuksessa tarvitaan myös sopivat lämpöolosuhteet. Lämpömittari on arvokas apuri tässä tarkkailussa. Erilaiset lämmittävät kankaat ja lämpöalustat auttavat helposti lisäämään lämpöä, jos kasvatuspaikka sitä vaatii.
  • Taimien kasvu vaatii tasaisen kosteuden. Suihkupullo on armollisempi kosteuttaja kuin kastelukannu kun kyseessä on pienet siemenet ja herkät taimet.
  • Vaikka esikasvatuksessa on oma työnsä, on kasvun seuraamisessa ihan omanlaistaan iloa. Pihastele siis viljelyjesi parissa säännöllisesti ja täysin rinnoin!

Kokeile näitä tuotteita nyt kanta-asiakashintaan;

Onnistumisen kokemuksia ja kasvun ilon elämyksiä toivottaen
Viherlassilan puutarhurit