Talvivalkosipuli

Talvivalkosipuli
on nimensä mukaan talven maassa. Se istutetaan syksyllä niin, että se ehtii juurtua ennen talven tuloa. Talvivalkosipuli kasvaa kookkaammaksi kuin perinteiset kotimaiset kannat. Niihin kasvaa jopa yli 10 kynttä ja maku on vahvempi.

Kasvupaikka: Talvivalkosipulit menestyvät parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, jossa on multava, ravinteikas ja hyvin muokattu maa. Valkosipuli on kalkinsuosija (PH 6,5-7 ).
VINKKI: Puhdas puuntuhka käy kalkin asemesta. Puuntuhkaa levitetään n. 2,5kg / 10m².

Istutus: Kynnet irrotellaan ja istutetaan maahan vedettyihin 15-20 cm syvyisiin vakoihin 15-20 cm välein. Istutus tehdään syksyllä, ennen maan jäätymistä. Menekki: 2 sipulia jaettuna kynsiin/ m² = 2kg /10m²  tai 1 sipuli/ jm 10 cm:n istutusvälein

Lannoitus: Talvivalkosipuli tarvitsee voimakasta lannoitusta kasvattaakseen suuret ja muhkeat sipuli. Lannoite annetaan useassa osassa: istutuksen yhteydessä sekä lisälannoitukset kertaalleen keväällä ja kesällä. Erityisen hyväksi lannoitteeksi on havaittu luujauho, mutta myös esimerkiksi hevonkakkakomposti toimii hyvin.

Hoito: Alkukesän kuivina kausina valkosipuli tarvitsee kastelua ja rikkaruohojen torjuntaa sekä lisäravinteita touko-kesäkuussa. Kukkavarret leikataan pois, jos halutaan suurikokoisia sipuleita, mutta niiden voi myös antaa kehittää itusilmuja.
VINKKI: Kukkavarsiin muodostuvista itusilmuista saa hyvää lisäysmateriaalia. Kukka on syksyllä täynnä itusilmuja ja ne kerätään sipulien korjuun yhteydessä talteen. Itujen annetaan kuivahtaa ja ne istutetaan parin viikon kuluttua uudelleen hajaistutuksena 3-5 cm syvyyteen.

Sadonkorjuu: Ensimmäiset valkosipulit voidaan korjata jo alkukesästä kun sipulit ovat kooltaan 2-4 cm ja lehtivarsi on täysin vihreä. Naatit sopivat myös mm. salaatteihin. Naatiston alkaessa syyskesällä kellastua, on pää-sadonkorjuun aika. Sipuleiden annetaan kuivua kunnolla ilmavassa ja lämpimässä paikassa noin kaksi viikkoa. Paras lämpötila pitkäaikaiseen säilömiseen on kuiva huoneilma.

LAJIKKEET SYKSY 2018

SPRINT (aikainen)
Aikainen, keskisuuri (95 g), vaalean lilat sipulit, joissa kussakin 7-14 tasakokoista kynttä. Korjuukypsä heinäkuun puolivälin jälkeen. Muodostaa aikaisin kukkavarren, johon kehittyy suuri ja kaunis latvasipuli.

SABAGOLD (aikainen) UUTUUS!
Yksi aikaisimmista lajikkeista. Arvostettu mm. kestävyytensä vuoksi.
Sipulit ovat puhtaan valkoiset, kynnet beige/vaaleanruskeat. Tekee 13- 18 kynttä/ sipuli. Sopii sekä tuorekäyttöön että varastoitavaksi.

AULXITO (aikainen) UUTUUS!
Erittäin aikainen lajike. Suuret valkoiset sipulit, joissa 12-16 kynttä. Sopii tuoreviljelyyn. Korjuukypsä heinäkuun alkupuolella.

THERMIDROME (aikainen)
Aikainen, suuri vaaleanliila sipuli, jossa on 14-21 kynttä. Kaunis ja vahva lajike, joka sopii letitettäväksi. Erittäin kylmänkestävä. Sadonkorjuu heinäkuun puolivälin jälkeen.

CLÈDOR (keskiaikainen)
Keskiaikainen, keskisuuri (90g) lajike, jolla kauniin valkoiset sipulit, joissa n. 13-19 kynttä kussakin. Ehdottomasti paras lajike säilyvyytensä puolesta. Sopii letitettäväksi. Ei tee itusilmuja.

SABADROME (keskiaikainen)
Muistuttaa Thermidromea, mutta hieman suurempi. Aikainen, suuri (n.110g) vaaleanliila sipuli jossa 11-17 kynttä. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuuaika heinäkuun loppupuolella. Tekee joskus itusilmuja.

FLAVOR (myöhäinen)

Myöhäinen, keskisuuret (n. 75g) valkoiset sipulit, joissa n. 13-18 kynttä kussakin. Hyvä säilyvyys. Sopii letitettäväksi. Ei tee itusilmuja. Korjuukypsä heinäkuun lopusta alkaen.

 

 

 

Talvivalkosipulit saapuneet! Hae omasi pian, sillä niitä on tarjolla vain rajoitettu erä!
Hinta 2,50/ kpl tai kanta-asiakkaille 5 kpl 9,90.