Trendikkäät daaliat

Daaliat (Dahlia)  ovat alun perin kotoisin Meksikosta, josta daalian juurakoita tuotiin Hollantiin 1872.

Daalioista on jalostettu lukuisia eri muotoja ja värejä, ja siksi ne ovatkin löytäneet tiensä isoäitien joriinipenkeistä trendikkäitten edelläkävijä- puutarhaharrastajien suosioon.
Daaliat ovat paitsi henkeäsalpaavia katseenvangitsijoita kukkapenkeissä,  ne ovat upeita myös ruukuissa ja  sopivat myös mainiosti leikkokukiksi kuten yksi trendilajike ‘Cafe au Lait’ (kts. viereinen kuva).

Esikasvatus

Etelä-Suomessa daalian juurakot voi istuttaa suoraan lämmenneeseen maahan yöpakkasten mentyä. Ne, jotka haluavat nauttia pidemmästä kukinnasta, aloittavat esikasvatuksen huhtikuun puolivälin paikkeilla.
Reilun kuukauden esikasvatuksella ja hyvällä hoidolla kukinta kestää kesäkuulta aina syyskuulle asti!

Uudet juurimukulat on hyvä istuttaa heti suureen ruukkuun. Läpäisevä, ravinteikas multa sopii daalioille, kokeile vaikka uutta sammalpohjaista kasvualustaa (Biolan kasvusammal).

Istuta juurimukulat reiluun ruukkuun niin, että edellisen vuoden varrentynkä on ylöspäin ja että juurakoiden ympärille jää pari senttiä tilaa sekä laita päälle multaa 5-10 cm. Kastele istutus.

Vie astia valoisaan ja kylmältä suojattuun paikkaan. Viileässä ja valoisassa paikassa taimista kehittyy tanakoita. Huolehdi säännöllisestä kastelusta, sillä taimet eivät saa päästä kuivumaan. Juurakot eivät kuitenkaan pidä seisovasta vedestä.

Lannoita taimia, etenkin isolehtisiä daalioita, viimeisten esikasvatusviikkojen aikana kasteluveden mukana annettavalla ravinteella. Totuta taimet pikkuhiljaa ulkoilmaan. Istuta taimet ulos toukokuussa vasta yöhallojen mentyä ohi, tai suojaa huolellisesti jos halla uhkaa.

Daaliat ja muut ihastuttavat kevään kukkamukulat ja juurakot ovat saapuneet myymäläämme.  Tutustu valikoimaan tästä  : )