Viljelyohje: Jättitalvivalkosipuli

Talvivalkosipuli on nimensä mukaan talven maassa. Se istutetaan syksyllä niin, että se ehtii juurtua ennen talven tuloa. Talvivalkosipuli kasvaa kookkaammaksi kuin perinteiset kotimaiset kannat. Niihin kasvaa jopa yli 10 kynttä ja maku on vahvempi.

Kasvupaikka: Talvivalkosipulit menestyvät parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, jossa on multava, ravinteikas ja hyvin muokattu maa. Valkosipuli on kalkinsuosija (PH 6,5-7 ).
VINKKI: Puhdas puuntuhka käy kalkin asemesta. Puuntuhkaa levitetään n. 2,5kg / 10m².

Istutus: Kynnet irrotellaan ja istutetaan maahan vedettyihin 15-20 cm syvyisiin vakoihin 15-20 cm välein. Istutus tehdään syksyllä, ennen maan jäätymistä.
Menekki: 2 sipulia (jaettuna kynsiksi)/m² = 2 kg per 10/m² TAI yksi sipuli / juoksumetri 10 cm istutusvälillä.

Lannoitus: Talvivalkosipuli tarvitsee voimakasta lannoitusta kasvattaakseen suuret ja muhkeat sipuli. Lannoite annetaan useassa osassa: istutuksen yhteydessä sekä lisälannoitukset kertaalleen keväällä ja kesällä. Erityisen hyväksi lannoitteeksi on havaittu luujauho, mutta myös esimerkiksi hevonkakkakomposti toimii hyvin.

Hoito: Alkukesän kuivina kausina valkosipuli tarvitsee kastelua ja rikkaruohojen torjuntaa sekä lisäravinteita touko-kesäkuussa. Kukkavarret leikataan pois, jos halutaan suurikokoisia sipuleita, mutta niiden voi myös antaa kehittää itusilmuja.
VINKKI: Kukkavarsiin muodostuvista itusilmuista saa hyvää lisäysmateriaalia. Kukka on syksyllä täynnä itusilmuja ja ne kerätään sipulien korjuun yhteydessä talteen. Itujen annetaan kuivahtaa ja ne istutetaan parin viikon kuluttua uudelleen hajaistutuksena 3-5 cm syvyyteen.

Sadonkorjuu: Ensimmäiset valkosipulit voidaan korjata jo alkukesästä kun sipulit ovat kooltaan 2-4 cm ja lehtivarsi on täysin vihreä. Naatit sopivat myös mm. salaatteihin. Naatiston alkaessa syyskesällä kellastua, on pää-sadonkorjuun aika. Sipuleiden annetaan kuivua kunnolla ilmavassa ja lämpimässä paikassa noin kaksi viikkoa. Paras lämpötila pitkäaikaiseen säilömiseen on kuiva huoneilma.

LAJIKKEET SYKSY 2017

SPRINT (aikainen)
Aikainen, keskisuuri (95 g), vaalean lilat sipulit, joissa kussakin 7-14 tasakokoista kynttä. Korjuukypsä heinäkuun puolivälin jälkeen. Muodostaa aikaisin kukkavarren, johon kehittyy suuri ja kaunis latvasipuli.

THERMIDROME (aikainen)

Aikainen, suuri vaaleanliila sipuli, jossa on 14-21 kynttä. Kaunis ja vahva lajike, joka sopii letitettäväksi. Erittäin kylmänkestävä. Sadonkorjuu heinäkuun puolivälin jälkeen.

SABAGOLD (aikainen)

Aikainen, suuri vaaleanliila sipuli, jossa 10-17 kynttä. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuuaika heinäkuun loppupuolella. Tästä lajikkeesta on erittäin hyvät viljelykokemukset.

CLÈDOR (keskiaikainen)

Keskiaikainen, keskisuuri (90g) lajike, jolla kauniin valkoiset sipulit, joissa n. 13-19 kynttä kussakin. Ehdottomasti paras lajike säilyvyytensä puolesta. Sopii letitettäväksi. Ei tee itusilmuja.

SABADROME (keskiaikainen)
Muistuttaa Thermidromea, mutta hieman suurempi. Aikainen, suuri (n.110g) vaaleanliila sipuli jossa 11-17 kynttä. Sopii letitettäväksi. Sadonkorjuuaika heinäkuun loppupuolella. Tekee joskus itusilmuja.

ARNO (myöhäinen)

Myöhäinen, keskisuuri (80g) lajike. Sipulit ovat valkoiset ja niissä on keskimäärin 18 kynttä. Erittäin hyvä säilyvyys. Sopii letitettäväksi. EI tee itusilmuja. Sadonkorjuuaika heinäkuun lopussa.

Luujauho

7,90  1kg

100% orgaaninen ja luonnonmukainen lannoite kukkivien kasvien ja sipulikasvien lannoittamiseen.

Talvivalkosipulit ovat saapuneet myymäläämme! Hae omasi pian, niitä on tarjolla vain rajoitettu erä!