Ajoissa suunniteltu ja pihastuttavasti tehty

Suunnittelua neljän vuodenajan maassa

Asumme, enemmän tai vähemmän, neljän vuodenajan maassa, mikä vaikuttaa suuresti vaatimuksiimme pihamme suhteen. Alla listattuna muutamia seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon.

Kasvillisuus

Kasvukauden vehreys ja kukkaloisto ovat monen puutarhurin haave: oma, jatkuvakukintainen keidas tuoksuineen ja väreineen on toden totta tavoittelun arvoinen.

Kesämme on kuitenkin verrattain lyhyt ja suurin osa vuodesta onkin kasvun aloittelua tai lopettelua. Jotta talvikaudellekin riittää katseltavaa, kannattaa muistaa ikivihreät kasvit. Ikivihreiden ryhmään kuuluu joukko havuja, rodoja ja jopa muutamia perennakasvejakin. Sommittelemalla ikivihreää muun kasvillisuuden joukkoon, saadaan puutarha pysymään koristeellisena vuoden ympäri.

Monet pruskasvitkin hurmaavat kasvutavallaan tai oksien värillään; sirotuomipihlajan kevyt, kaunis oksisto, syyshortensian pitsinen kukinto tai korallikanukan loistavat, kirkkaat varret. Myös hiljalleen tuulessa keinuvat huurteiset siemenkodat ja kasvustot ovat kauneutensa lisäksi pikkulintujen mieleen.

Kulkureitit ja pinnoitteet

Kerääntyykö nurmikolle vesilätäköitä? Harmittaako aina jäässä oleva etupihan kiveys tai vanha, kupruileva terassi?

Oikein perustettu nurmi, sopivalla kaadolla tehty kiveys ja sääoloihimme sopivista materiaaleista tehty terassi ovat sekä käytön että huollon kannalta miellyttävät. Myös rakenteiden käyttöikä pitenee oikeanlaisilla ratkaisuilla.

Valaistus

Muutamalla, hyvin suunnatulla ja sijoitetulla valaisimella luodaan pihalle ja puutarhaan sekä turvallisuutta että tunnelmaa.

Lumenkasaus, hiekka ja suola

Monen viikon paukkupakkaset ja runsasluminen talvi ovat viime vuosien perusteella kansantarua tai huono vitsi. Silti liukas keli yllättää autoilijan ja sunnuntain-maanantain välisenä yönä satanut 15cm kinos yllättää… Kaikki. Pienen lumimäärän lakaisee vaikka talon sokkelin vierustalle, mutta isomman lumimäärän käsittely aiheuttaa äkkiä ongelmia, jos siihen ei ole varauduttu. Nykytontit ovat huomattavasti perinteisiä pihoja pienempiä, eikä lumenkasauspaikka ole itsestäänselvyys. Myös hiekoitussepelin ja -murskeen käsittely sekä tiesuolan vaikutukset pihan kasvillisuuteen on hyvä ottaa suunnittelussa huomioon.

Jos kiinnostuit, niin ota rohkeasti yhteyttä ja keskustellaan lisää. Tästä suunnitteluun.

Aikataulu- aikainen asiakas suunnitelman nappaa, usein myös toteutuksen

Optimaalisin aika suunnittelulle on talvi: muun sesongin rauhoittuessa on aikaa panostaa kunnon suunnitteluun. Mikäli olet kiinnostunut pihan toteuttamisesta ammattilaisella, on hyvä tiedostaa seuraava asia: kesäsesonki on niin lyhyt ja intensiivinen, että urakka-aikataulut lyödään lukkoon usein jo edellisenä vuonna. Heinäkuussa tilattua ison suunnitelman toteutusta ei huonolla tuurilla ehditä samana vuonna edes aloittaa.

Suunnitelma ajoissa on eduksi myös omatoimiselle toteuttajalle: kun pihan rakentamisessa on selvät sävelet, pääsee keväällä ajoissa töihin. Rakennusurakan valmistuessa nopeasti jää aikaa myös pihasta nauttimiseen – jo rakentamisvuonna!

Usein piharakentamisessakin tulee vastaan tarve toimenpide- tai rakennusluvalle. Lupakäsittelyssä kuluu helposti useampikin kuukausi ja tarvittavien asiakirjojen tulee olla valmiina ennen käsittelyn aloittamista. Lupien hakeminen viimetippaan ei kannata, vaan niiden kanssa tulee olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Myös taimien tilaaminen ennakkoon kannattaa: keväällä valikoima on parhaimmillaan, taimet terhakkaassa kasvussa ja hinnat monesti edullisemmat kuin loppukesästä. Ennakkotilaamalla voikin säästää pitkän pennin!