Pihastelua ruukkupuutarhassa

Ruukkuistutusten kasveilla on kiva leikitellä, koska niitä voi muuttaa vuosittain. Kukkapenkkiin valittujen kasvien kanssa yhteiselo on pidempää, mutta ruukkuihin laitettavat kasvit antavat mahdollisuuden pieneen hullutteluun ja tyylin muuttamiseen joka ikinen vuosi. Ota suunnitelmassa lähtökohdaksi vaikka kesäloman tunnelma Välimerellä tai ihana englantilaisen cottage gardenin kukkarunsaus. Leikittele pelkästään kasvien eri lehtiväreillä tai perusta oma kasvimaa ruukkuun.

Puutarhurin vinkit ruukkupuutarhan perustajalle

Ruukuissa löytyy valinnanvaraa aivan huimasti! Valitse mahdollisimman iso ruukku, jotta saat näyttävän istutuksen ja kasveilla on runsaasti multatilaa. Laita ruukun pohjalle runsaasti ruukkusoraa, jotta siitä ei tule liian painava nostella. Ruukkusora toimii myös salaojana, jolloin ylimääräinen vesi ei jää ruukkuun seisomaan. Multana kannattaa käyttää valmiiksi lannoitettua kesäkukkamultaa, syötävien kasvien ruukkuun voi valita vaikka luonnonlannoitetun mullan.

Käytä istutuksiin perinteisten kesäkukkien lisäksi perennoja, heiniä, pieniä puita ja pensaita, hyötykasveja, yrttejä ja jopa viherkasveja. Rohkeus tässä(kin) asiassa kannattaa! Pyydä apua myymälässä, jos tuntuu, että mieleistä kokonaisuutta ei meinaa syntyä.

Istuta kasvit tiiviisti, jos haluat saman tien täyteläisen ruukun. Kesän edetessä siirrä osa toiseen ruukkuun, jos näyttää että tila käy liian ahtaaksi. Tai vaihtoehtoisesti jätä heti enemmän tilaa kasvien kasvulle. Erityisesti silloin mullan pinnalla voi käyttää erilaisia katteita pikkukivistä kuorikatteisiin siistin ilmeen saamiseksi.

Pihastelua parhaimmillaan!

Inspiroidu ruukkuistutuksista!

Äänestä suosikki-istutusta myymälässä tai Facebook-sivuillamme ja voita istutus ruukkuineen omaksesi! Osallistu kisaan 25.5. mennessä. Arvomme kaikkien äänestäjien kesken yhden voittajan. Osallistua voit kommentoimalla julkaisua Facebook-sivuillamme tai täyttämällä äänestyslapun myymälässä. Facebook ei ole osallinen arvontaan. Arvomme voittajan pe 26.5. ja olemme voittajaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Julkaisemme voittajan nimen Facebook- ja nettisivuillamme. Ruukun kotiinkuljetus ei sisälly palkintoon.

EDIT 25.5.: Kilpailu on päättynyt ja voittaja arvottu! Modernin värileikin voitti Iida S.

1. Moderni värileikki

Moderni istutus on tehty neliön malliseen harmaaseen ruukkuun. Kasveina on käytetty pelkästään harmaa- ja punalehtisiä kasveja. Värilliset lehdet ja erilaiset lehtimuodot ovat näyttäviä sellaisenaan, joten varsinaisia kukkia ei tarvita. Katteena on grafiitinharmaa Liuskekivi.

Kasvit:
japaninvaahtera (Acer palmatum ’Bloodgood’)
eukalyptus (Eucalyptus gunnii)
kummituspuu (Corokia x virgata)
sininata (Festuca glauca ’Elijah Blue’)
keijunkukka (Heuchera)
apila (Trifolium repens)
kivikkomehitähti (Sempervivum tectorum ’Othello’)

2. Cottage Gardenin runsaus

Cottage garden –tyyppisessä istutuksessa on englantilaisten puutarhojen runsautta. Ruusut ja orvokit kukkivat kauniisti, lankaköynnös sekä palmusara tuovat keveyttä istutukseen, joka on tehty kaunispintaiseen keraamiseen ruukkuun. Katteena on valkoinen puutarhakivi Surnia White.

Vinkki! Tyyliin sopii loistavasti vaikkapa äitienpäivälahjaksi saadut ruukkuruusut!

Kasvit:
äitienpäivän ruukkuruusu x 2 (Rosa)
palmusara (Carex muskingumensis)
alppiasteri (Aster alpinus ’Dunkle Schöne’)
orvokki (Viola)
lankaköynnös (Muehlenbeckia complexa)

3. Välimeren tunnelma

Välimerellisessä istutuksessa on tunnelma poimittu Ranskan Rivieran oliivipuista, laventeleista, heinistä ja harmaalehtisistä perennoista. Punasavisessa ruukussa on katteena beigenvaalea kiveä, joka vie ajatukset entisestään kauas lämpimään.

Kasvit:
oliivipuu (Olea europaea)
koristekastikka (Calamagrostis x acutiflora ’Overdam’)
tupsulaventeli (Lavandula stoechas)
rosmariini (Rosmarinus officinalis)
hopeamaruna (Artemisia ludoviciana ’Silver Queen’)
nukkapähkämö (Stachys byzantina)
riippaorvokki (Viola hederacea)

4. Syötävän hyvä

Kaikki tässä istutuksessa on syötävää. Karviaiset, raparperit, tomaatit ja yrtit ovat jokaisen keittiöpuutarhaihmisen tai itseviljelystä haaveilevan unelma. Jo istutusvaiheessa on ihanaa suunnitella oman ruukkuistutuksen tuomasta sadosta ja herkkujen kokkailusta. Laakeassa ruukussa kasveilla on tilaa kasvaa. Katteena on Pinja Koristekate.

Kasvit:
karviainen (Ribes uva-crispa ’Lady Sun’)
laakeripuu (Laurus nobilis)
minitomaatti (Solanum lycopersicum ’Totem’)
tarharaparperi (Rheum x hybridum ’Livingstone’)
lehtikaali (Brassica sabellica ’Nero di Toscana’)
ruohosipuli (Allium schoenoprasum)
kuolemattomuuden yrtti (Gynostemma pentaphyllum)
japanin mojitominttu (Mentha arvensis piperascensis)

Kaikki mitä tarvitse pihastuttaviin ruukkuistutuksiin löydät Viherlassilasta!